Благајница из касе узела 27.000 марака

Ведрана Кулага
Благајница из касе узела 27.000 марака

Сарајево - Леонела Магаш, задужена за вођење благајне у Министарству цивилних послова БиХ, осумњичена је да је украла 27.000 марака из касе у том ресору, сазнаје "Глас Српске".

Против Магашеве је поднесена тужба, а предмет се налази на столу тужиоца Тужилаштва БиХ. Нестанак новца је откривен недавно, када је надлежнима у министарству постало сумњиво што се Магашева данима није појављивала на послу. Због тога је донесена одлука о ванредном прегледу благајне.

- Замјеник министра за финансије наложио је да буде обављен преглед благајне. Преглед касе, који је обављен уз њено присуство, показао је да недостаје одређена количина новца. Тужба против ње је поднесена и даље процедуре су у току - казали су у Министарству цивилних послова.

Нестанак новца потврдио је и министар цивилних послова Адил Османовић, али није хтио да наводи име осумњичене, нити суму.

- Њени претпостављени су примијетили да се чудно понаша, да је отишла на боловање и тако даље. Због тога је формирана комисија која је позвала дотичну особу, отворена је каса и установљено да недостаје дио средстава - казао је Османовић.

Он је додао да су одмах затражили помоћ Правобранилаштва БиХ, које је надлежно да покрене поступак пред правосудним институцијама.

- Са својим тимом сам позвао и надлежна тужилаштва да се укључе у даљу процедуру. Формирана је и дисциплинска комисија и овај случај иде даље својим током - додао је Османовић.

У Правобранилаштву БиХ су потврдили да су упознати са нестанком новца из касе Министарства цивилних послова и додали да су они урадили свој дио, те да немају више података о цијелом случају.

Прецизнијих информација јуче нису имали ни у Тужилаштву БиХ, а портпарол те институције Борис Грубешић потврдио је да су у петак добили пријаву из Министарства цивилних послова БиХ и да је прослијеђена у рад поступајућем тужиоцу.

Извор "Гласа Српске" казао је да је стање у Министарству цивилних послова хаотично.

- Тамо владају расуло и општи јавашлук. Министар Османовић никако да организује рад сопственог кабинета - каже наш саговорник.

Централна банка

Суд БиХ осудио је 20. новембра 2015. године кључара Централне банке БиХ Неџада Бајрактаревића на десет година затвора због крађе 600.000 КМ из трезора банке. Бајрактаревић је проглашен кривим јер је од 31. јула 2012. до 8. децембра 2014. године изнио 600.000 КМ које су му повјерене на раду у служби и за тај износ је оштетио банку. Он је симулирао да одлаже новац у трезор и подметао лажне новчанице у два наврата, а трећи пут је бунтове направио од стиропора.

Министарство за људска права и избјеглице

Тужилаштво БиХ подигло је 30. марта ове године оптужницу против благајнице Аиде Џиханић због проневјере 24.000 марака. Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је Џиханићева оптужена да је радећи на мјесту референта специјалисте за рачуноводствене послове у Одсјеку за финансијско-материјалне послове присвојила новац који јој је повјерен у служби. Она је у три наврата током 2014. у банци реализовала чекове, а да кроз благајнички дневник није евидентирала улаз готовине на основу чекова и задржала новац.

Министарство иностраних послова

Непозната особа отела је 26. фебруара ове године 50.000 КМ од благајника Министарства иностраних послова БиХ Ивице Мерла. Он је новац подигао из банке и носио га на радно мјесто без обезбјеђења. Мерла је по новац послала шеф Сектора за опште послове Селма Ужичанин, а никада није разјашњено због чега је новац подизан на такав начин, ни да ли је, како се сумњало, разбојник имао дојаву из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана