Бјелица: СДС пред колапсом, неопходно ново руководство странке

Срна
Бјелица: СДС пред колапсом, неопходно ново руководство странке

Соколац - Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица сматра да је СДС пред колапсом, као и да је вријеме да се предсједник странке Вукота Говедарица повуче да би поштедио странку даљег урушавања, те позива све општинске одборе да се припреме за изборе новог страначког руководства.

Бјелица је подсјетио да је раније упозоравао да Говедарица треба да поднесе оставку због лоших резултата на општим изборима 2018. године и да је замјерао да се не ради на припреми за ванредне локалне изборе у Добоју и Требињу, али ни у Рибнику, те у општинама у ФБиХ, Гламочу, Грахову, Петровцу и Дрвару.

Према његовим ријечима, о дешавањима и припреми за опозив начелника Миличевића у Теслићу нико у странци и не говори.

“Добој смо изгубили тек када је предсједник наше странке отјерао људе који су били спремни да након општих избора разговарају са свима. Па да ствар буде још гора, након тога је он почео да разговара и преговара како би себи обезбиједио мјесто у Вијећу народа”, навео је Бјелица.

Бјелица у писму упућеном медијима након објављивања прелиминарних резултата на јуче одржаним ванредним изборима за руководиоце три локалне заједнице у Републици Српској и четири у Федерацији БиХ /ФБиХ/ подсјећа да СДС није ни учествовао на изборима у српским општинама у Федерацији.

“За Говедарицу и уски круг његових послушника ове општине нису важне, јер како другачије објаснити да нису ни прстом мрднули да обнове и среде тамошње општинске одборе”, додаје Бјелица.

Бјелица замјера што је на изборе у Требињу СДС није ни изашао под својим именом и са својим кандидатом.

“Умјесто тога, жТребиње заслужује бољеж и Саша Борјан добили су повјерење 4.511 бирача, његов противкандидат 9.728, а право гласа у Требињу је имало 30.537 бирача”, навео је Бјелица.

Он истиче да то довољно говори о алармирању гласача и пита се “није ли то велики пораз странке у Херцеговини из које је предсједник СДС-а Вукота Говедарица”.

Бјелица тврди да је све је урушено и да је садашњи предсједник СДС-а све обесмислио, те напомиње да је он први и једини предсједник неке странке који је ушао у Вијеће народа Републике Српске.

Он сматра да је вријеме да Говедарица сам оде, да странку поштеди даљег урушавања и допусти да се припремами за наредне локалне изборе консолидована и у миру.

“Уколико неће, ванредна скупштина ће се одржати и он ће бити смијењен. То се више не може и не смије одгађати”, нагласио је Бјелица.

Бјелица наводи да Говедарица то треба да учини због “свих оних који су са чланском картом СДС-а дали живот за Републику Српску, оних којима је такозвана Армија БиХ, када би их заробила, те чланске карте гурала у уста и злостављала их и оних који су у миру и кажњавани од међународне заједнице да би се сломила кичма Републике Српске”.

“Због свих разочараних, привржених и достојанствених чланова и симпатизера, господине Говедарица, ви ћете или отићи или бити смјењени, а можда чак и избачени. Доста је више ваших жмјераж и избацивања, кажњавања и играња са државотворном странком”, поручује Бјелица.

Он је позвао све општинске одборе СДС и све чланове странке да се припреме за изборе на којима ће се бирати нова руководства и нови предсједник странке.

То је једини начин, како каже, да се сачува странка, односно људи који и даље вјерују у идеје демократије, патриотизма и саборности које баштине од оснивања СДС-а, а које су многи урушавали и газили “и, што је најгоре, то радили док су били или и даље јесу у њеним редовима”.

“Зато је вријеме да очистимо своје двориште и сва дворишта у сваком мјесту и у одбору странке у Републици Српској и српским општинама у ФБиХ, да би спремно и снажно дочекали 2020. годину и локалне изборе”, поручио је Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана