Бјелица: Покушај Говедарице да задржи предсједничко мјесто

Бјелица: Покушај Говедарице да задржи предсједничко мјесто 13.11.2018 01:37 | РТРС

Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица истакао да није истина да је у СДС-у било покушаја пуча, као и да је ријеч о покушају /лидера СДС-а Вукоте Говедарице/ да “задржи предсједничко мјесто и погази сопствене ријечи да ће понудити оставку било да побиједи, било да изгуби” на изборима.

“Незгодно је некога називати пучистом, побуњеником, али и говорити да се није никада обраћао у парламенту и томе слично, а не погледати сопствено понашање и обраћања”, навео је Бјелица у саопштењу.

Он је нагласио да је тако схватио и “изјаву предсједника СДС-а у оставци Вукоте Говедарице, у којој људе који се не слажу са његовим идејама назива пучистима, умјесто да гради јединство у странци за шта је добио подршку Главног одбора”.

Бјелица је додао да је за њега на истом фону и изјава функционера те странке Александре Пандуревић да је Драгомир Васић ћутао у Народној скупштини.

“Ћутање, без изношења става и мишљења, па наглашавање да ето сада говори о томе први пут, показује велику дозу лицемјерства. Зашто није о томе говорила прије избора на органима странке”, упитао је Бјелица.

Он тврди да скривање иза других политичких партија и њихових лидера не може бити прихватљиво понашање за предсједника СДС-а и наводи да чешће комуникацију са предсједником странке имају људи из ПДП-а, него функционери странке.

Бјелица је упитао ко је одговоран што је СДС изгубио један компензациони мандат, који је припао побједницима избора “док су у Савезу тражили преборајавња и вајкали се на резултате, иако су Европа и свијет признали резултате”.

Предсједник Регионалног одбора СДС-а Бјелица оцијенио је да је “било тужно гледати како на Тргу Крајине од једног грађанина и уцвијељеног родитеља, али и даље само грађанина ове републике, предсједник државотворне странке каква је СДС добија ријеч и даје му се мандат”.

Он је додао да то себи неко ко жели да буде лидер и ко је био кандидат за предсједника није смио да дозволи, те да то говори да је СДС пропустио неке ствари и да је направио одређене грешке “и да те грешке сада живимо”.

“Како може бити ријечи о пучу ако се користе демократска средства да се промовишу своје идеје и виђења и да се те идеје на органима странке проведу”, упитао је Бјелица и додао да је “свима јасно да то није истина и да је ово покушај да се задржи предсједничко мјесто и погазе сопствене ријечи да ће понудити оставку било да побиједи било да изгуби”.

Он сматра да је то суштина свега што се сада дешава унутар СДС-а.

Бјелица је оцијенио да је ванредна Скупштина и заказивање свих унутарстраначких избора једини исправан пут СДС-а.

Он је додао да СДС мора исправљати пропусте или ће доживјети судбину Демократске странке Србије, те оцијенио да је ова странка налази на некој врсти раскршћа.

Према његовом мишљењу, ванредна Скупштина СДС-а одредиће шта ће бити избор унутарстраначке већине.

“Тада ћемо имати прилику да говоримо све оно што неки немају храбрости да кажу јавно ни у лице, већ говоре иза леђе, пишу транспаренте на улици, или онако провуку на друштвеним мрежама у тренуцима афекта скривени иза тастатуре, као и поједини посланици који су се нашли на листи СДС-а а нису њени чланови”, оцијенио је Бјелица.

Бјелица подсјећа да је он позвао да сви у странци поднесу оставке и покажу одговорност због лошег изборног резултата.

Он је истакао да се то требало учинити много раније и да се није смјело допустити да Младен Босић остаје на челу странке упркос поразима на изборима.

За Говедарицу, он је оцијенио да је хвале вриједна његова одлука да као предсједник странке буде и кандидат за предсједника, “што је вратило пољуљано самопоуздање чланства и симпатизера”, додајући да се, међутим, на крају поставља питање компетентности да он уопште буде предсједник странке.

Бјелица је истакао да сада у СДС немају комуникацију страначког врха са руководством и битним политичким факторима из Србије и упитао “како са таквом политиком даље”.

“Да ли је нормална ситуација да предсједник најстарије политичке партије у Републици Српској буде киван на Србију, на црквене великодостојнике и да игнорише све поруке које долазе са тих адреса”, упитао је Бјелица.

Он је напоменуо да не жели, нити му је била намјера, да води јавну полемику у вези са дешавањима у СДС-у, посебно када је ријеч о колегама из странке.

Бјелица је навео да се труди да његова обраћања имају један тон заједништва, разговора, преговора, па и лобирања за неке погледе на политичка дешавања, али и интересе странке.

Он је додао да је своје идеје и приједлоге сам износио и на сједницама ограна странке и јавно, како би чланству и симпатизерима странке приближио своја размишљања и ставове и добио повратну информацију о тим идејама и ставовима.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица