Бјелица: Кандидатске листе за Дом народа и Вијеће народа без сагласности органа СДС-а

Срна
Бјелица: Кандидатске листе за Дом народа и Вијеће народа без сагласности органа СДС-а

Соколац - Члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица тврди да је у СДС-у на дјелу самовоља предсједника у оставци, те да се листе СДС-а за делегате из Републике Српске у Дом народа парламента БиХ и кандидатска листа за избор делегата у Вијеће народа Српске праве без сагласности органа странке, без могућности предлагања, те да се не поштује заступљеност свих изборних јединица.

Бјелица тврди да предсједник СДС-а у оставци спроводи освету над члановима странке из изборих једница пет, шест и осам, односно Добој, Бијељина и Источно Сарајево.


“Самовоља је општа, а борбу да остане на позицији назива опозиционарством, маскира фразама и игнорисањем свих који мисле другачије, свих који имају изборни резутат. Дугогодишње чланове и функцонере жели да жиспратиж из странке, на осниваче се не обазире, а нове чланове нити може, нити зна да привуче”, наводи Бјелица у саопштењу.

Када је ријеч о листи за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ на којој је носилац Младен Босић, Бјелица истиче да су органи странке једино о њему расправљали, док, како наводи, остала имена, а ту су Бранко Блануша и Младен Шумар, уопште нису помињана.

“Против ових људи немам ништа, међутим, неки ред се мора знати, а правила која смо заједно усвојили морају се поштовати”, напомиње Бјелица.

Он подсјећа да је предсједник Актива жена СДС-а Весна Адамовић само пар дана након избора упутила писмо предсједнику, предсједнику Главног одбора и генералном секретару странке у којем је поднијела неопозиву оставку на све страначке функције, /члана Главног одбора странке, предсједника Актива жена изборне јединице три и предсједника Актива жена Бањалука/, образлажући да то није исхитрена одлука, већ посљедица нечињења странке и понављања грешака из прошлости, али је, каже Бјелица, ту одлуку у међувремену промијенила.

“Странка је ваљда почела да жчиниж онда када се она нашла на листи за Вијеће народа Републике Српске, на листи посланика Милана Тубина. На тој листи је још и Александра Пандуревић”, истиче Бјелица и указује да ни о овој листи органи странке нису разговарали.

Бјелица наглашава да невјероватно звучи да предсједник странке каква је СДС жели да буде делегат у Вијећу народа Републике Српске.

“То мјесто сем финансијске користи нема никакву политичку тежину, то је уопште први случај да предсједник било које партије жели у то вијеће. Прочитао сам поређење да је то као када би се неки начелник општине након престанка мандата борио да буде предсједник мјесног одбора странке. Међутим, то очигледно не схвата човјек који ни сам не зна како је постао предсједник странке, па уз себе на листу за то исто вијеће вуче и Младена Кајкута, који ни у општем незадовољству влашћу у Бањалуци није успио да помјери странку напријед, недовољно активан и окретан, допустио је да ПДП преузме гласаче и у Бањалуци постане друга политичка странка”, истиче Бјелица.

Према његовим ријечима, лажна је тврдња да је Предсједништво младих СДС-а једногласно позвало предсједницу младих СДС-а Нину Букејловић да поднесе оставку, због наношења штете угледу младих те странке.

“Оно што овдје није познато и што се скрива јесте то да је предсједник СДС-а Вукота Говедарица овјерио листу на којој се Нина Букејловић изјаснила као Бошњакиња. Замјеник предсједника младих СДС-а Никола Злојутро није се обазирао на упозорења о посљедицама овог чина на које је указивао Дарко Берјан, предсједник Актива младих СДС-а из Изборне јединице осам”, наводи Бјелица.

Он истиче да све ово још јасније освјетљава стање у СДС-у и показује колико су пријеко потребни унутарстраначки избори, а прије тога Скупштина странке на којој ће комплетно руководство и предсједник Говедарица поднијети оставке.

Бјелица оцјењује да овјера кандидатских листи за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и кандидатских листи за избор делегата у Вијеће народа Српске могу имати пресудан значај за резултате унутарстранаачких избора и за будућност СДС-а.

То је и повод, како је навео Бјелица у саопштењу, да се прије Скупштине ове странке обрати јавности, са жељом да информише чланове странке, симпатизере и заинтересовану јавност о дешавањима унутар странке.

“Сматрам да је важно да јавност буде информисана, посебно када отуђено, најуже руководство странке, односно узак круг људи око предсједника и сам предсједник обично нису доступни медијима, на питања немају коментар и став, а и када се јаве, то је најчешће закашњело реаговање и став који им је сервиран да буде њихов”, наводи Бјелица.

Он истиче да поједници сматрају да је медијска затвореност и мораторијум на све унутарстраначке теме начин на који може и треба да функционише једна демократска политичка партија.

“Онај коме није јасно да је овдје ријеч о унутарстраначкој борби за позицију, а не за очување странке и враћање на истински демократски и патриотски курс са којег је неки годинама гурају, жртва је заблуде и насједа на причу о жиздајницимаж, коју су наши политички опоненти користили током протекле кампање, али и прије ње. Сада ту исту матрицу на поједине чланове странке примјењује предсједник у оставци и узак круг људи које он уцјењује или мами неким функцијама унутар странке и/или Вијећа народа Српске и Дома народа БиХ”, каже Бјелица.

Он тврди да је то усмјерено против њега и свих који имају своје мишљење и став, а који се разликује од става предсједника у оставци.

“Отуда и називи жпучистиж и издајници, којима ће, како рекоше, жони да виде леђаж”, додаје Бјелица, који је и предсједник регионалног одбора СДС-а Сарајевско-романијске регије.

Он то “гледање у леђа” тумачи као дешавање након сваких избора, након објаве изборнних резултата, при чему је “онај ко води, окренут леђима од сљедбеника”, али и истиче “да има сљедбеника који знају да раде само иза леђа”.

“Тек онда је јасно зашто се листе СДС-а за делегате из Републике Српске у Дом народа Парламентарну скупштину БиХ и кандидатска листа за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске праве без сагласности органа странке, без могућности предлагања и зашто се не поштује заступљеност свих изборних јединица”, наводи Бјелица у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана