Bjegunca Amela Sejfović čuvaju vezanog i sa puškama

Nevena Bunić
Bjegunca Amela Sejfović čuvaju vezanog i sa puškama

Sarajevo - Bjegunac Amel Sejfović je vezan u zatvorskoj ćeliji Kazneno-popravnog zavoda "Miljacka" u Sarajevu i čuvaju ga čuvari s dugim cijevima, nakon što je uhvaćen i vraćen u pritvor. U ovom zatvoru pooštren je režim bezbjednosti.

Advokat Muhidin Kapo je kazao da je uspio da obavi razgovor sa branjenikom.

- Amel izgleda iscrpljeno i ima povrede po licu. Smršao je jer nije jeo nekoliko dana dok je bio u bjekstvu - rekao je Kapo.

Ne zna se da li će Sejfović biti smješten u samicu, te kakve mjere će mu još biti izrečene, s obzirom na to da je pobjegao iz KPZ-a koristeći oružje.

- Bitno je da nije nikoga povrijedio, a za krivična djela će odgovarati u skladu sa zakonom - kazao je Kapo.

Prema Krivičnom zakonu FBiH za osobu koja uz silu ili prijetnju da će direktno napasti na druge osobe pobjegne iz krivično-popravne ustanove predviđena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora. Ista kazna predviđena je za pomagače, a ako je riječ o grupi, onda može biti izrečena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Sejfović je nakon osam dana bjekstva uhvaćen u utorak u selu Buci kod Visokog, nakon dojave mještanina koji ga je vidio kako izlazi iz napuštenog mlina. Za to vrijeme promijenio je 20 kartica za telefon, a ometao je i rad telekomunikacijskog releja, što je onemogućilo njegov brži pronalazak.

- Sejfović je osumnjičen za krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda - potvrdila je portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) Azra Bavčić, dodavši da je istraga u vezi s ovim slučajem u toku, te da se protiv Sejfovića, koji je 3. septembra pobjegao iz KPZ-a u Sarajevu, nastavlja postupak u vezi s pljačkom Rajfajzen banke 2015. godine, kada je žrtva pljačkaša bio biciklista slučajni prolaznik.

Nekoliko dana pripadnici policijskih snaga na čelu s MUP-om Kantona Sarajevo i Tužilaštvom KS istraživali su područje na kojem se krio Sejfović u mjestu Buci na putu između Visokog i Kiseljaka. Ugledavši da mu je policija za petama, Sejfović je odlučio da bježi i to koritom rijeke Fojnice, gdje je uhapšen.

Povrede

Prilikom hvatanja Amel Sejfović je pao i skotrljao se u rijeku Fojnicu. Tom prilikom se povrijedio. Nakon saslušanja je bio prebačen u bolnicu i  podvrgnut četvorosatnom pregledu. Prilikom hapšenja lakše je povrijedio dva pripadnika MUP-a. Njegovi pomagači, njih 11, su hapšeni, a šestorici je određen pritvor. Još se traga za licem koje je Sejfovića motorom prevezlo do Ciglana kada je pobjegao iz zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana