Бившим посланицима из буџета још 375.000 КМ

Свјетлана Шурлан
Бившим посланицима из буџета још 375.000 КМ

Бањалука - Плату из буџета шест мјесеци након истека мандата затражило је 28 посланика из прошлог сазива Народне скупштине РС, који на октобарским изборима нису обновили мандат или освојили неку другу функцију.

Право на плату у трајању од шест мјесеци имају професионални посланици, односно они који су били у радном односу у парламенту РС. Према подацима невладиних организација које прате рад парламената на свим нивоима професионални посланици су мјесечно у просјеку инкасирали око 2.500 КМ, па ће тако за пола године након мандата из буџета добити додатних око 15.000 марака.

Од 28 посланика који су Административној комисији Народне скупштине поднијели захтјев за остваривање права на плату након истека мандата, већ је извјесно да троје неће бити на терету буџета парламента, јер су изабрани за делегате у Вијеће народа РС. Тако ће за плате 25 бивших посланика, ако у идућих шест мјесеци буду остварили ово право, из буџета РС бити потрошено 375.000 марака.

Из СНСД-а су шестомјесечну плату затражили Гордана Дукић, Синиша Додик, Мирослав Краљевић, Никола Баштинац, Жељко Мирјанић, Далибор Ђурић, Александра Далшашо Лепир, Горан Митровић, Петко Станојевић и Ненад Кесић. Далшашо Лепир је изабрана за делегата у Вијеће народа РС тако да ово право неће моћи остварити.

Баштинац каже да плату сигурно неће примати свих шест мјесеци.

- Можда ћу примати плату, али веома кратко, док не остварим нови ангажман, до којег ће сигурно доћи убрзо - рекао је Баштинац.

Када су у питању бивши посланици СДС-а са буџета се још не иде Сњежани Божић, Костадину Васићу, Мирославу Којићу, Љиљани Богдановић, Николи Перишићу и Младену Кршићу. ...

 

Више детаља о овој теми прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана