Бивши припадници АИД-а на саслушању?

Срна
Бивши припадници АИД-а на саслушању?

Сарајево - Истражиоци Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ саслушали су у протеклим мјесецима на десетине лица у оквиру нове истраге о политичкој ликвидацији Неџада Угљена, некадашњег другог човјека бошњачке тајне службе /АИД/, који је убијен 28. септембра 1996. године у Сарајеву, открива “Дневни аваз”.

Сипа спроводи истрагу и врши провјере према наредби Тужилаштва БиХ, што је из ове агенције и званично потврђено, али без додатних појашњења због тајности истраге.


Како незванично сазнаје “Аваз”, Сипа саслушава прве људе и агенте бившег АИД-а чији је Угљен био замјеник директора, а посједују одређене информације о разлозима убиства.

Недавно је исказ дао и Кемал Адемовић, бивши директор АИД-а, али није познато у којој улози, свједока или осумњиченика, с обзром на његове мотиве и улогу у политичким ликвидацијама.

У истрази о убиству Угљена кључни свједок, највјероватније, је Неџад Херенда, бивши припадник злогласне паравојне формације “Шеве”, који се налази у Холандији, а одбијен је захтјев за његовим изручењем БиХ по оптужбама за злочине над Србима у Великом парку у Сарајеву.

Херенда, према информацијама “Аваза”, никада није испитиван на околности ликвидације Угљена, али ни за злочине у Великом парку.

Тужилаштву БиХ је у априлу прошле године поново формирало предмет и отворило званичну истрагу која се односи на Угљеново убиство.

Предмет је прошле године враћен у надлежност Тужилаштва БиХ, који се активирало у истрази тек одласком Горана Салиховића, смијењеног главног тужиоца БиХ.

У ранијим истрагама сви свједоци у овом предмету испитивани су искључиво у
Тужилаштву Кантона Сарајево, које никада није до краја довело случај.

Извјештај Сипе ускоро би требао бити готов и прослијеђен Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана