Bivši načelnik opštine Višegrad prijavljen zbog pronevjere 5,73 miliona maraka

Marijana Miljić
Bivši načelnik opštine Višegrad prijavljen zbog pronevjere 5,73 miliona maraka

Banjaluka - Ministarstvo unutrašnjih poslova RS podnijelo je izvještaj tužilaštvu protiv bivšeg načelnika Višegrada Slaviše Miškovića zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio budžet opštine za 5,73 miliona maraka.

MUP je, navodeći njegove inicijale, saopštio da je Mišković, osumnjičen da je 2013. godine dok je bio načelnik Višegrada, iskoristio službeni položaj i ovlašćenja, te doveo do zaključenja ništavnog pravnog posla sa direktorom preduzeća iz Foče Nedeljkom Pavlovićem.

- Na taj način je oštetio budžet opštine Višegrad za 5,73 miliona KM i za isti iznos pribavilo protivpravnu imovinsku korist preduzeću iz Foče - naveli su u MUP-u.

Mišković je sporni ugovor zaključio sa Pavlovićem, koji je direktor "Srbinjeputeva", preduzeća čiji je vlasnik njegov sinovac, kontroverzni fočanski biznismen Gordan Pavlović.

- Mišković je iskoristio svoj položaj i omogućio da opština Višegrad kupi hotele "Višegrad" i "Lotika" i zemljište od "Srbinjeputeva" mimo svih procedura i na taj način oštetio budžet opštine. Odluku o kupovini nekretnina stavio je mimo svih pravila na glasanje na sjednici Skupštine opštine i kako je imao skupštinsku većinu obezbijedio zeleno svjetlo za kupovinu. Nekretnine su mimo potrebnih procedura odmah kupljene za 5,73 miliona KM iako je ranije obavljeno vještačenje pokazalo da im je vrijednost oko 1,30 miliona KM - kaže izvor blizak istrazi.

Objekti i zemljište pripadali su do 2005. godine višegradskim preduzećima "Višegrad - promet" i "Panos" kada ih je u procesu privatizacije kupio Gordan Pavlović.

Mišković u petak nije odgovarao na pozive, a policija je protiv njega podnijela izvještaj i krajem jula ove godine zbog sumnje da je štetnim odlukama od 2013. do kraja 2016. godine oštetio budžet Višegrada za 154.000 KM. Policija je i protiv obojice Pavlovića podnosila izvještaje tužilaštvu. Oni i notar Milimir Prorok iz Rudog 2016. godine prijavljeni su zbog sumnje da su serijom malverzacija za oko 4,3 miliona maraka oštetili preduzeća "Panos" i "Višegrad - promet" iz Višegrada. Tada je podnesen i izvještaj protiv firme "Srbinjeputevi". Pavlovići su osumnjičeni da su imovinu "Panosa" i "Višegrad - prometa", u kojima većinsko vlasništvo ima Gordan Pavlović, na osnovu falsifikovane dokumentacije prodali ispod cijene preduzeću "Srbinjeputevi". Firma "Srbinjeputevi" je zatim tu imovinu preprodala opštini Višegrad po četiri puta višoj cijeni.

Gordan Pavlović

Gordan Pavlović je više puta bio na meti policijskih istraga zbog malverzacija i zloupotreba, uglavnom u privredi i putem povezanih preduzeća čiji je vlasnik.

Policija RS je u aprilu 2014. godine pretresla njegove firme "Srbinjeputevi", "Pavgord" i "Tehnokom". Tada je istraga vođena zbog sumnje u neregularnosti pri kupovini i prodaji poslovnih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana