Бивши начелник општине Вишеград пријављен због проневјере 5,73 милиона марака

Маријана Миљић
Бивши начелник општине Вишеград пријављен због проневјере 5,73 милиона марака

Бањалука - Министарство унутрашњих послова РС поднијело је извјештај тужилаштву против бившег начелника Вишеграда Славише Мишковића због сумње да је злоупотребом положаја оштетио буџет општине за 5,73 милиона марака.

МУП је, наводећи његове иницијале, саопштио да је Мишковић, осумњичен да је 2013. године док је био начелник Вишеграда, искористио службени положај и овлашћења, те довео до закључења ништавног правног посла са директором предузећа из Фоче Недељком Павловићем.

- На тај начин је оштетио буџет општине Вишеград за 5,73 милиона КМ и за исти износ прибавило противправну имовинску корист предузећу из Фоче - навели су у МУП-у.

Мишковић је спорни уговор закључио са Павловићем, који је директор "Србињепутева", предузећа чији је власник његов синовац, контроверзни фочански бизнисмен Гордан Павловић.

- Мишковић је искористио свој положај и омогућио да општина Вишеград купи хотеле "Вишеград" и "Лотика" и земљиште од "Србињепутева" мимо свих процедура и на тај начин оштетио буџет општине. Одлуку о куповини некретнина ставио је мимо свих правила на гласање на сједници Скупштине општине и како је имао скупштинску већину обезбиједио зелено свјетло за куповину. Некретнине су мимо потребних процедура одмах купљене за 5,73 милиона КМ иако је раније обављено вјештачење показало да им је вриједност око 1,30 милиона КМ - каже извор близак истрази.

Објекти и земљиште припадали су до 2005. године вишеградским предузећима "Вишеград - промет" и "Панос" када их је у процесу приватизације купио Гордан Павловић.

Мишковић у петак није одговарао на позиве, а полиција је против њега поднијела извјештај и крајем јула ове године због сумње да је штетним одлукама од 2013. до краја 2016. године оштетио буџет Вишеграда за 154.000 КМ. Полиција је и против обојице Павловића подносила извјештаје тужилаштву. Они и нотар Милимир Пророк из Рудог 2016. године пријављени су због сумње да су серијом малверзација за око 4,3 милиона марака оштетили предузећа "Панос" и "Вишеград - промет" из Вишеграда. Тада је поднесен и извјештај против фирме "Србињепутеви". Павловићи су осумњичени да су имовину "Паноса" и "Вишеград - промета", у којима већинско власништво има Гордан Павловић, на основу фалсификоване документације продали испод цијене предузећу "Србињепутеви". Фирма "Србињепутеви" је затим ту имовину препродала општини Вишеград по четири пута вишој цијени.

Гордан Павловић

Гордан Павловић је више пута био на мети полицијских истрага због малверзација и злоупотреба, углавном у привреди и путем повезаних предузећа чији је власник.

Полиција РС је у априлу 2014. године претресла његове фирме "Србињепутеви", "Павгорд" и "Техноком". Тада је истрага вођена због сумње у нерегуларности при куповини и продаји пословних објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана