Bivši ministar policije i trojka pali zbog tendera

Željka Domazet
Bivši ministar policije i trojka pali zbog tendera

Sarajevo - Bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH i Kantona Sarajevo i funkcioner SDP-a Predrag Kurteš, njegov nekadašnji savjetnik Dragan Mioković i Kemal Kačapor, koji je bio jedan od najbližih saradnika nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, privedeni su juče pod sumnjom da su budžet FBiH oštetili za oko milion maraka.

Pored njih, u akciji "Registar", koju je sprovela Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva BiH, priveden je i Enes Maslo, dok je osumnjičeni austrijski državljanin i vlasnik firme Aleksandar Ristić "Ešterrajhiše štatsdrukeraj" iz Beča nedostupan pravosudnim organima BiH. Akcija je inicirana na osnovu nepravilnosti koje su navedene u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Izvještaj Kancelarije za reviziju institucija FBiH odnosi se na 2013. godinu, a nepravilnosti na uspostavljanje Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH. Federalni revizori su tada naveli da se ne može potvrditi da su izbor dobavljača i zaključivanje ugovora o nabavci softvera i hardvera za sistem matičnog registra sa firmom "Ešterrajhiše štatsdrukeraj", vrijedan 2,15 miliona KM, sprovedeni na transparentan način i da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač. Revizori su istakli da se ne može potvrditi ni da se radi o ugovoru čije izvršenje mora biti popraćeno posebnim mjerama bezbjednosti.

Federalna uprava policije je saopštila, navodeći inicijale privedenih, da su oni osumnjičeni da su u periodu od 2011. do 2014. godine u okviru organizovane kriminalne grupe i prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem sproveli mjere i radnje s ciljem zaključenja štetnog ugovora vrijednog 2,15 miliona KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH. Ugovor je sklopljen sa unaprijed dogovorenim dobavljačem, postupkom pregovaranja bez objavljivanja javnog poziva.

- Na taj način sebi su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM za koji je oštećen budžet FBiH - navode u Federalnoj upravi policije.

Ugovor sa firmom "Ešterrajhiše štatsdrukeraj" zaključio Kurteš 11. decembra 2013. godine, ali federalni mediji navode da je na čelu kriminalne grupe bio Kačapor, a da je Maslo moler preko kojeg je navodno razdijeljena protivpravno stečena korist. Kačapor je ekspert za informacione tehnologije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a nakon što je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine Lagumdžija ga je imenovao u Nadzorni odbor "BH Telekoma". Kačapor je dovođen u vezu i sa aferom namještanja tendera tom preduzeću.

Mioković je u žižu javnosti došao kada je objavljeno da je učestvovao u pokušaju zataškavanja saobraćajne nesreće koju je 2013. godine u Sarajevu skrivio Kurteš, a u kojoj je lakše povrijeđena jedna žena.

Policija je na osnovu naredbe Suda BiH pretresla stanove i druge prostorije na desetak lokacija na području Kantona Sarajevo koje koriste osumnjičeni. Postupajući tužilac Tužilaštva BiH će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom slučaju.

Nikšić: SDA kontroliše policiju

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da na Federalnu upravu policije isključivi uticaj ima kadar SDA.

- Zbog čega te ljude hapse? Zbog toga što su počinili neko krivično djelo ili što su visoki funkcioneri SDP-a? Ako je zbog ovog drugog, neka ih odmah puste jer niko od njih nije visoki funkcioner ove stranke. Postavlja se pitanje i ko je podobnim medijima javio za hapšenja - kazao je Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana