Бивши министар полиције и тројка пали због тендера

Жељка Домазет
Бивши министар полиције и тројка пали због тендера

Сарајево - Бивши министар унутрашњих послова ФБиХ и Кантона Сарајево и функционер СДП-а Предраг Куртеш, његов некадашњи савјетник Драган Миоковић и Кемал Качапор, који је био један од најближих сарадника некадашњег лидера СДП-а Златка Лагумџије, приведени су јуче под сумњом да су буџет ФБиХ оштетили за око милион марака.

Поред њих, у акцији "Регистар", коју је спровела Федерална управа полиције по налогу Тужилаштва БиХ, приведен је и Енес Масло, док је осумњичени аустријски држављанин и власник фирме Александар Ристић "Ештеррајхише штатсдрукерај" из Беча недоступан правосудним органима БиХ. Акција је иницирана на основу неправилности које су наведене у извјештају о ревизији финансијских извјештаја Федералног министарства унутрашњих послова. Извјештај Канцеларије за ревизију институција ФБиХ односи се на 2013. годину, а неправилности на успостављање Јединственог централног матичног регистра ФБиХ. Федерални ревизори су тада навели да се не може потврдити да су избор добављача и закључивање уговора о набавци софтвера и хардвера за систем матичног регистра са фирмом "Ештеррајхише штатсдрукерај", вриједан 2,15 милиона КМ, спроведени на транспарентан начин и да је изабран најбољи и најповољнији понуђач. Ревизори су истакли да се не може потврдити ни да се ради о уговору чије извршење мора бити попраћено посебним мјерама безбједности.

Федерална управа полиције је саопштила, наводећи иницијале приведених, да су они осумњичени да су у периоду од 2011. до 2014. године у оквиру организоване криминалне групе и претходно осмишљеним и усаглашеним заједничким дјеловањем спровели мјере и радње с циљем закључења штетног уговора вриједног 2,15 милиона КМ за набавку софтверске и хардверске опреме ради успоставе Јединственог централног матичног регистра ФБиХ. Уговор је склопљен са унапријед договореним добављачем, поступком преговарања без објављивања јавног позива.

- На тај начин себи су прибавили противправну имовинску корист у износу од око милион КМ за који је оштећен буџет ФБиХ - наводе у Федералној управи полиције.

Уговор са фирмом "Ештеррајхише штатсдрукерај" закључио Куртеш 11. децембра 2013. године, али федерални медији наводе да је на челу криминалне групе био Качапор, а да је Масло молер преко којег је наводно раздијељена противправно стечена корист. Качапор је експерт за информационе технологије и асистент на Економском факултету у Сарајеву, а након што је СДП освојио власт на изборима 2010. године Лагумџија га је именовао у Надзорни одбор "БХ Телекома". Качапор је довођен у везу и са афером намјештања тендера том предузећу.

Миоковић је у жижу јавности дошао када је објављено да је учествовао у покушају заташкавања саобраћајне несреће коју је 2013. године у Сарајеву скривио Куртеш, а у којој је лакше повријеђена једна жена.

Полиција је на основу наредбе Суда БиХ претресла станове и друге просторије на десетак локација на подручју Кантона Сарајево које користе осумњичени. Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ ће испитати осумњичене, након чега ће донијети одлуку о даљим активностима у овом случају.

Никшић: СДА контролише полицију

Предсједник СДП-а Нермин Никшић казао је да на Федералну управу полиције искључиви утицај има кадар СДА.

- Због чега те људе хапсе? Због тога што су починили неко кривично дјело или што су високи функционери СДП-а? Ако је због овог другог, нека их одмах пусте јер нико од њих није високи функционер ове странке. Поставља се питање и ко је подобним медијима јавио за хапшења - казао је Никшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана