Бивши ДНС-овци на челу са Чубриловићем почели формирање странке

ATV
Бивши ДНС-овци на челу са Чубриловићем почели формирање странке

У Влади Радована Вишковића могли би се наћи и Павићеви и Чубриловићеви министри. Преговори су још у току, а по свему судећи, много тога зависи од исхода гласања за делегате за Дом Народа БиХ и Вијеће народа Републике Српске.

Марко Павић данас кратко потврђује да се састао са мандатаром Радованом Вишковићем, али више детаља не открива. Не треба занемарити ни захтјеве Петра Ђокића који би радо да види свог делегата у Сарајеву. И док трају страначке комбинаторике за избор нове Владе, ДНС-оваца Марка Павића је све мање. Након синоћне одлуке чланова бијељинског одбора ДНС-а да иступе из те странке и подрже Недељка Чубриловића, исту одлуку донијели су и чланови добојског.

“Око 80 одсто градског одброа подржава рад Недељка Чубриловића. Функционери Градског одбора, два потпредсједника, два одборника, и трећи је у разговору да ће подржати тако да је упитно да ли ће садашњи ДНС у локалној скупштини уопште наставити своје парламентарно дјеловање”, каже Слађан Јовић, бивши члан предсједништва Градског одбора ДНС-а Добој.

Да ће нова странка коју ће до краја године основати чланови Независног демократског клуба у Народној скупштини РС, добити још појачања, понавља данас предсједник Иницијативног одбора за оснивање те странке Споменка Стевановић. До петка ће им се, каже, придружити и чланови зворничког ДНС-а. 

Данашњој сједници иницијативног одбора присуствовало је више од 45 истакнутих досадашњих чланова ДНС-а. Изабрали су предсједнике, потпредсједнике иницијативног одбора и подијелили задатке. Како ће гласити назив странке и ко ће бити предсједник, још не откривају, али кажу да ће изборна скупштина бити 22. децембра.

“Одредили смо за свих 9 изборних јединица повјереника односно предсједника регионалних иницијативних одбора који ће у наредном периоду радити на формирању иницијативних одбора како регионалних тако и локалних са задатком да крену у формирање  изборних скупштина нове политичке странке”, каже Споменка Стевановић, предсједник Иницијативног одбора за оснивање нове политичке странке.

О турбуленцијама у ДНС-у огласио се данас и Неђо Трнинић, који би, буде ли договора са Марком Павићем, сигурно остао у Влади Радована Вишковића. О тој функцији не говори много, али понавља да поштује органе странке. 

“Мени је жао што је до овога дошло, послије историјског успјеха ДНС-а на изборима. Дошло је до размимоилажења у мишљењима одређених људи који су битни и значајни и који су носили успјех ДНС-а до сада на леђима. Понављам да ми је жао, али ја сам лојалиста и поштијем органе странке”, рекао је Неђо Трнинић, ДНС.

Подршка иступању из ДНС-а и прикључењу новој странци још раније стигла је из Бањалуке, Фоче и Сокоца. Члан Независног демократског клуба у Народној скупштини РС Споменка Стевановић данас поручује да се нико од чланова које је предсједништво ДНС-а искључило из партије, неће жалити Главном одбору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана