Биралишта у БиХ без струје, интернета и стручњака за модерне технологије

Ведрана Кулага
Биралишта у БиХ без струје, интернета и стручњака за модерне технологије

Бањалука - Локалне изборне комисије у БиХ муку муче са бројним проблемима који посебно излазе на површину у изборним годинама, а најновија анализа је показала да на бројним бирачким мјестима нема струје, интернета, али ни особља које би могло да се носи са новим технологијама.

Пресјек стања на биралиштима у БиХ изашао је на видјело у јеку прича о брзинском увођењу нових технологија, односно увођење видео-надзора, скенирања гласачких листића те узимање отиска прста бирача на бирачким мјестима.

Измјене Изборног закона, које су у парламентарну процедуру упутили СДП, СББ и ДФ, још нису добиле епилог, али су на површину избациле проблеме који потврђују да су противници измјена у праву када тврде да би увођење иновација на изборима у октобру само донијело проблеме.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је, ради давања мишљења на предложене измјене закона, затражила од свих изборних комисија податке о броју бирачких мјеста која имају струју, интернет као и стручна лица за рад са скенерима, видео-назором, лаптопима те о локацијама која могу пружити логистичку подршку у смислу складиштења материјала.

Одговоре на упитник ЦИК-а у остављеном року доставило је 128 комисија. Одговори нису стигли из Пелагићева, Шипова, Сребренице, Купреса (РС), Источног Старог Града, Бугојна, Груда, Неума, Стоца те Равног Бихаћа, Крупе на Уни, Грачанице, Вареша и Олова.

У БиХ би на општим изборима у октобру ове године требало да буде отворено више од 5.000 бирачких мјеста, а из података ЦИК-а је видљиво да на бројним адресама немају неке од основних услова за рад.  Тренутна ситуација је таква да на 70 локација нема струје, док је стање много горе када је у питању приступ интернету којег нема на половини биралишта.

- Обезбијеђен приступ интернету нема 2.039 бирачких одбора - навели су координатори ЦИК-а БиХ.

Слични одговори достављени су и на питања о стручном особљу за рад са видео-надзором и скенерима. На питање да ли могу да реализују пројекат употребе нових технологија на биралиштима позитивно је одговорила општинска/градска 51 изборна комисија, а на 74 адресе су казали да нису у могућности док се три нису изјасниле.

Највише бирачких мјеста у Српској би, према подацима ЦИК-а, требало би бити у Бањалуци и то 270. Од тога, за сада, струје нема на пет планираних локација. Приступ интернету је обезбијеђен на 135 мјеста, а у Градској изборној комисији наглашавају да ће настојати да све доведу у ред.

- Ради се о углавном о објектима подручних школа који се не користе у руралном подручју. Посебним актом се обраћамо "Електродистрибуцији" да нам буде прикључена струја на неких 48 часова и да спроведемо изборни процес - казала је предсједница бањалучке изборне комисије Нада Батинар.

Како ће ријешити одређене проблеме, каже, знаће када буде познат редослијед изборних активности.

- Обишли смо одређене објекте, неки су промијенили намјену у међувремену, други су довољни тек да буде спроведен изборни процес, али радимо пуном паром на терену - рекла је Батинар.

Слична ситуација је и у Бијељини. План је да буде отворено 150 бирачких мјеста, а струје за сада имају на 145 локација, а у колону за податке о интернету на биралиштима навели су "непознато".

Струје, како сада ствари стоје, нема ни на три од укупно 90 планираних бирачких мјеста у Градишци.

Предсједница локалне изборне комисије у тој општини Нада Живковић каже да су садашњи подаци такви, али очекује да ће све коцкице бити посложене у наредним мјесецима када се буду знали тачни датуми изборних активности.

- Видјећемо колико ћемо мјеста уопште имати када добијемо пресјек броја бирача, а имамо и објеката који прокишњавају, а на нека мјеста доносимо намјештај - рекла је Живковићева.

Одређених проблема са струјом има и у Дервенти. Посљедњи пресјек је показао да су проблематична два бирачка мјеста. Те и сличне ситуација су карактеристичке и у Сокоцу, Котор Варошу, Гацку те одређеним срединама у ФБиХ.

Предложене измјене Изборног закона БиХ на дневном реду Дома народа Парламента БиХ поново су 15. маја након што је сједница Дома прошле седмице одгођена због недостатка кворума јер се нису појавили хрватски делегати који су, уз СНСД и ДНС против тим измјенама. Кључни разлози за то су, како су навели, недостатак новца и чињеница да је ријеч о крупним и важним стварима које се не могу спровести у дјело "преко ноћи". То су, казали су њихови представници, потврдила мишљења надлежних институција. Општи став је да тренутно нема ни новца ни времена да те идеје буду спроведене у дјело до октобарских избора, али и да би њима била кршена приватност и права гласача загарантована законом.

Измјене за сада имају подршку СДА, СДС-а, Народне странке и једног хрватског делегата. Општи избори требало би да буду расписани 8. маја. 

Неприхватљиве измјене

У ЦИК-у, који је кључна карика у изборном процесу, јасно су навели да предложене измјене нису прихватљиве. Сматрају да у случају примјене тих новина постоји велики и оправдан ризик да ток и вријеме избора буду поремећени што се може одразити на цијели процес. Предлагаче су упозорили на дио рјешења која се тичу набавке опреме, уз опаску да је, имајући у виду вријеме преостало до избора и рокове за спровођење поступака јавних набавки, то нереалан задатак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана