Biomasa u Banjaluci zagrijala radijatore i omogućila nove projekte

Milijana Latinović
Biomasa u Banjaluci zagrijala radijatore i omogućila nove projekte

Banjaluka - U nova postrojenja za daljinsko grijanje Banjaluka je uložila 14,6 miliona maraka, a analize pokazuju da se ta investicija isplatila za nešto više od godinu, te da su uštede nastale prvenstveno zbog prelaska sa mazuta na novi energent, bio masu.

U Gradskoj upravi ističu da je grad godišnje u prosjeku za energent izdvajao oko 12 miliona maraka a za deset godina, od 2008. do 2018. za te namjene potrošen je cijeli jedan budžet.

- Banjaluka je prethodnih godina bila uskraćena za neke veoma značajne infrastrukturne i komunalne projekte, a način funkcionisanja bivše toplane u nepovrat je odnio iz gradskog budžeta, a to znači i od građana, mnoge kružne tokove, mostove, vodovode, vrtiće i slično. Ovo rješenje je omogućilo saobraćajna rasterećenja, dolazak vodovodnih i drugih sistema do seoskih domaćinstava, rekonstrukcije vrtića i drugih objekata i kad se sve podvuče računica je vrlo jasna za sve dobronamjerne i usmjerene na razvoj grada - kazali su u Gradskoj upravi.

Dodaju kako je izgradnjom “Eko-toplana” grad dobio funkcionalno i samoodrživo komunalno preduzeće sa stabilnim izvorima toplotne energije, a uveden je i 24- časovni režim rada, čime je podignut komfor potrošača koji se griju na toplanu.

Ono čime nisu zadovoljni je stanje i kapacitet distributivne mreže u pojedinim naseljima koja nisu osjetila puni efekat ovog projekta.

- U pitanju je dio mreže koji je star više od 45 godina i koji nije rekonstruisan od izgradnje. Radovi na navedenom dijelu su počeli u prošloj godini i nadam se da ćemo u narednim godinama poboljšati stanje kada je riječ i o ovom segmentu. Bitno je istaći da na osnovu analize reklamacija u ovoj sezoni grijanja možemo reći da manje od pet odsto korisnika nije bilo zadovoljno grijanjem dok ogromna većina ima odlično grijanje i pored lošeg stanja mreže - poručuju iz Gradske uprave.

U “Eko-toplanama” kažu kako su obezbijedili energent za kompletnu grijnu sezonu 2018/2019. te da su pored finansijskih ušteda ostvareni i pozitivni efekti na životnu sredinu odnosno ekologiju, te je Banjaluka jedan od rijetkih gradova u BiH koji nema problem sa kvalitetom vazduha.

Dodaju kako je uz promjenu energetna preduslov za blagovremenu nabavku i redovno plaćanje računa za isporučenu toplotnu energiju, te da procenat naplate pokazuje kako su Banjalučani odgovorni korisnici.

- Procenat korisnika koji plaćaju račune se povećava iz mjeseca u mjesec i trenutno više od 92 odsto korisnika na području grada plaća račune za grijanje. Svjesni smo da je ovo prvi korak ka vraćanju povjerenja korisnika, a u narednom periodu naš prioritet zajedno sa gradom biće saniranje i rekonstrukcija distributivne mreže kako bismo postigli pun efekat isporuke kvalitetne toplotne energije i kako bi korisnici za svoje redovno plaćanje dobili potpuni komfor - poručili su iz ovog preduzeća.

Kvalitet vazduha

Pozitivni efekti korišćenja drvne biomase kao obnovljivog izvora energije ogledaju se u njenoj neutralnosti, odnosno smanjenom uticaju na životnu sredinu. Pri sagorijevanju biomase, emituje se u atmosferu onoliko ugljen-dioksida koliko biljke u toku rasta vezuju tokom procesa fotosinteze, pa je u tom slučaju koeficijent emisije ugljen-dioksida jednak nuli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana