Билал Боснић тврди да није крив

Агенције
Билал Боснић тврди да није крив

Хусеин - Билал Боснић, оптужени за тероризам који је познат и као неформални вођа селефијског покрета у БиХ, пред судијом Суда БиХ данас је казао да се не осјећа кривим за кривична дјела која му се стављају на терет.

Прије него што се изјаснио о кривици, на упит судије Мире Смајловић казао је како нико није утицао на његово изјашњење.

"Нисам несигуран и нико није утицао на мене", рекао је Боснић

Подсјећамо, против Боснића је крајем прошлог мјесеца подигнута оптужница према којој га се терети да је током 2013. и 2014. године, као припадник селефијске заједнице у БиХ, ван званичних институција Исламске заједнице у БиХ, у заједницама као што су заједнице у Великој Кладуши и у Горњој Маочи, ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета, јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Према наводима оптужнице, оптужени је јавно на скуповима на којима је окупљао припаднике селефијске заједнице, као и путем друштвене мреже, објављивао своје говоре и упућивао јавне поруке с циљем подстицања припадника селефијске заједнице да постану припадници организоване терористичке групе ИСИЛ у Исламској држави и као припадници те групе учествују у активностима које организује та терористичка организација.

Надаље, након оваквог јавног подстицања Хусеина Боснића, већи број држављана БиХ, припадника селефијске заједнице, напустио је БиХ те се прикључио терористичким организацијама ИСИЛ-а у Сирији и Ираку. Те организације је Савјета безбједности УН-а прогласило терористичким организацијама и групама. Учествовањем у терористичким активностима у Сирији и Ираку споменути држављани БиХ су извршили радње које имају обиљежја неког од кривичних дјела тероризма.

Већи број држављана БиХ који су отишли на ратиште, од којих су неки као припадници терористичке организације и погинули, редовно су посјећивали Боснићева јавна предавања, остали и даље учествују у активностима терористичке организације којој су приступили и тако представљају опасност за БиХ јер се обучавају и припремају и за провођење терористичких радњи и по повратку у БиХ.

Подсјећамо, Боснић је у полицијској акцији ''Дамаск'', која је проведена у септембру, ухапшен и притворен заједно са Авдулахом Хасановићем, Енесом Мешићем, Емином Хоџићем и Адемом Карамујом.

Боснић је задржан у притвору док су остали осумњичени за иста дјела убрзо пуштени на слободу, јавио је Кlix.

Акција ''Дамаск'' имала је и свој наставак те је приликом хапшења средином новембра приведено 11 особа и то због њиховог ратовања у Сирији и Ираку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана