Bik Zećavac pobjednik 239. Grmečke koride

Snežana Tasić
Bik Zećavac pobjednik 239. Grmečke koride

OŠTRA LUKA - Pobjednik 239. "Grmečke koride", koja je juče održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, je bik Zećavac vlasnika Radenka Škrbića iz Mrkonjić Grada koji je u finalnoj borbi savladao uzdanicu Veljka Tomića bika Šaronju, takođe iz Mrkonjića.

Trećeplasirani u ovogodišnjem grmečkom nadmetanju je bik Rumenko, vlasnika Safeta Avdića iz Sanskog Mosta.

Pred više hiljada ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja, na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove je ukrstilo osam bikova teških od 500 do 1.200 kilograma.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Pogrmeča, ali i ostatka BiH, i koji redovno učestvuju na ovom takmičenju.

Vlasnik jednog od šampiona "Grmečke koride" bika Šaronje, Veljko Tomić iz Mrkonjić Grada, ponosno je istakao da je njegov bik i ove godine važio za favorita.

- Bio sam na sve i jednoj koridi i rezultati su više nego odlični. Šaronja nije izgubio dva puta za protekle tri godine - rekao je Tomić i dodao da je Šaronja star devet godina i težak 1.070 kilograma.

Da je Tomićev Šaronja s pravom na samom početku proglašen za favorita pokazao je već u prvoj borbi, u kojoj mu je na megdan došao mladi bik Golub, koji je bez borbe napustio arenu.

Vlasnik bika koji je odnio pobjedu od organizatora manifestacije, opštine Oštra Luka, dobio je nagradu od 2.500 maraka i pehar "Grmečke koride". Vlasnici drugoplasiranog i trećeplasiranog bika dobili su 1.500, odnosno 1.000 maraka. Svaki vlasnik čiji je bik učestvovao u borbi dobio je po 500 KM.

Da je "Grmečka korida" svojevrstan brend među Krajišnicima potvrđuju oni koji redovno posjećuju ovu manifestaciju.

Ništa ne može, kako kažu, da zamijeni ovaj, u svijetu jedinstven provod uz muziku, jelo i piće.

Redovni posjetilac "Koride" Milan Šurlan iz Podvidače kaže da ga samo teška bolest može spriječiti da na ovaj dan ne dođe na Popovića brdo.

- Sjećam se da me još kao dječaka na Međeđe brdo vodio otac i da je cijela naša porodica bivala na zboru. Za nas djecu to je bio doživljaj, a navika da pratim "Koridu" zadržala se i do danas - priča Šurlan.

Načelnik opštine Oštra Luka Drena Kuridža je istakla da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima, upravo onako kako su je naši stari prenijeli sve do danas.

- Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji se u našem kraju godinama njeguju - kazala je Kuridža i dodala da ova manifestacija ima potencijal da postane prava turistička atrakcija.

- "Grmečka korida" svake godine okuplja sve veći broj posjetilaca, pogotovo mladih ljudi, tako da u tome treba da vidimo mogućnost razvoja turizma naše opštine - kazala je Kuridža.

Ljubitelji narodnih običaja juče su na Popovića brdu, osim borbe bikova, imali priliku da prate i takmičenja u povlačenju konopca i bacanju kamena s ramena.

Najstarijom koridom na Balkanu završene su ilindanske svečanosti, povodom krsne slave opštine Oštra Luka.

Tradicija

Iako je ova srpska narodna svetkovina, stara najmanje dva vijeka, "Grmečka korida" se prvi put u literaturi pominje u pripovijeci "Jablan" 1902. srpskog pisca Petra Kočića.

Ova manifestacija prije posljednjeg rata održavana je na Međeđem brdu u Sanskom Mostu. Egzodusom srpskog stanovništva na područje Oštre Luke i korida je 1996. godine preseljena na Popovića brdo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana