Bihać: Za maltretiranje srpskih zarobljenika godina dana zatvora

Srna
Bihać: Za maltretiranje srpskih zarobljenika godina dana zatvora

Bihać - Kantonalni sud u Bihaću osudio je bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Dževada Mahmutovića na zatvorsku kaznu od godinu dana zbog učešća u maltretiranju srpskih ratnih zarobljenika u martu 1995. godine.

Mahmutović, nekadašnji pripadnik Petog bataljona Vojne policije Petog korpusa takozvane Armije BiH, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana, jer je sa još nekoliko lica u martu 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima Vojske Republike Srpske koji su voženi na razmjenu od Cazina prema graničnom prelazu Izačić, opština Bihać.

Kantonalno tužilaštvo i Mahmutovićeva odbrana zadovoljni su presudom, prenio je Birn.

"Tužilaštvo je zadovoljno da je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice. Smatramo da je ova sankcija adekvatna težini počinjenog djela", rekao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Branilac optuženog Ilijaz Midžić istakao je da sada jedino predstoji da Mahmutović izdrži kaznu.

"Postoje i druge zakonske mogućnosti, da se on možda i ranije nađe na slobodi i odsluži dio onoga što smatra da je zaslužio", rekao je Midžić.

Kantonalni sud u Bihaću ranije je za ovaj zločin osudio Safeta Kovačevića na zatvorsku kaznu od 18 mjeseci, dok su četvorica drugih pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH oslobođeni krivice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana