БиХ затражила ревизију, распад система у Сарајеву

Жељка Домазет
БиХ затражила ревизију, распад система у Сарајеву

Хаг, Сарајево, Бањалука - Бивши агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић предао је јуче тој правосудној институцији захтјев за ревизију пресуде донесене на основу тужбе БиХ против Србије за геноцид и тиме ставио печат на најдубљу послијератну кризу оличену у стварању ванинституционалног и паралелног система власти и рушењу уставноправног поретка.

Подношење захтјева иницирао је бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић без одлуке Предсједништва, које је једино надлежно да покрене ревизију. Изетбеговић није желио да ово питање буде стављено на дневни ред сједнице Предсједништва знајући да су против ревизије пресуде предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и хрватски члан Драган Човић. Умјесто тога одлуку је донио након консултација са бошњачким странкама и невладиним и вјерским организацијама.

Прекид сједнице, власт у техничком мандату

Изетбеговићева тактика потпуно је огољена на јучерашњој ванредној сједници Предсједништва коју је сазвао Иванић због ванинституционалног дјеловања и једнострано донесене одлуке да буде покренута ревизија у име БиХ, иако иза ње стоје само Бошњаци. Сједница је прекинута када је Изетбеговић напустио не желећи да се Предсједништво изјашњава о одлуци за покретање ревизије пресуде.

Иванић је након прекида сједнице изјавио да одлука о подношењу захтјева за ревизију није донесена.

- Изетбеговић је напустио сједницу не желећи да се одлучује и гласа о покретању ревизије тужбе. Са жељом да не доприноси разједињавању, сједницу је потом напустио и Човић. Ово је био, ако не задњи, онда један од задњих покушаја да се функционисање БиХ врати у институције. На дјелу су паралелизми и ванинституционално дјеловање. Било какав исход сједнице Предсједништва БиХ ништа не би промијенио, што је најбољи знак да је све ово било ван институција. Да се и гласало, ја бих био против одлуке да буде покренута ревизија, Изетбеговић би био за, Човић би био уздржан и опет одлуке не би било - објаснио је Иванић.

Упозорио је да је ово врхунац ванинституционалног дјеловања и да је овим БиХ ушла у веома озбиљну кризу.

- Не знам да се икада у постдејтонској БиХ десило да сједница Предсједништва буде прекинута на овај начин. Не знам какве ће бити импликације, то ћемо тек видјети. Послаћу ново писмо суду у Хагу и обавијестити га да је Предсједништво БиХ имало на дневном реду ревизију пресуде и да није донијело одлуку. То је чињеница коју више нико не може негирати - рекао је Иванић и поновио да Софтић нема легитимитет да подноси захтјев за ревизију јер му Предсједништво није дало мандат да поново заступа БиХ.

Изетбеговић је рекао да је напустио сједницу јер није била припремљена у складу са пословником. Поновио је да Софтић има легитимитет да заступа БиХ и да је Иванић одбио да дефинише тачку дневног реда о Софтићевом мандату, због чега је напустио сједницу.

- О Софтићевом легитимитету одлучиће Међународни суд у Хагу. Криза почиње тамо гдје мене покушавају зауставити или оптужити, јер се обраћам судовима да би утврдили истину. Имамо мозаик доказа, међу којима су неки из суђења Ратку Младићу - казао је Изетбеговић и позвао представнике Савеза за промјене да не излазе из власти на нивоу БиХ.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да Савјет министара БиХ од јуче ради у техничком мандату и да је упитна и парламентарна већина на нивоу БиХ.

- Немогуће је да већина функционише у оваквим условима и све ћемо урадити да заштитимо Дејтонски споразум, који озбиљно угрожава Изетбеговићево ванинституционално дјеловање - истакао је Говедарица.

Иванић је прије него што је Говедарица саопштио одлуку рекао да очекује од српских представника да не раде оно што је урадио Изетбеговић, који је својим понашањем блокирао доношење одлука у институцијама.

Тотална криза из које дуго нема излаза

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да су дешавања у Предсједништву БиХ јасно потврдила да није донесена одлука о покретању ревизије.

- Изетбеговић је одлучио да направи тоталну кризу, али мора бити свјестан да не постоји формално-правни основ за покретање ревизије. Изетбеговић је изазвао кризу у БиХ за коју се толико залаже и увјерен сам да ће из те кризе највећу штету претрпјети БиХ, јер из ње неће моћи дуго да изађе. Јасно је да Изетбеговић уводи нову праксу понашања у институцијама БиХ и не оклијева да изађе из институција и система онда када њему то одговара - казао је Додик.

Он је истакао да ревизија пресуде нема никакве изгледе за успјех.

- Изетбеговићева прича о геноциду и агресији је потпуна лаж. Нити је почињен геноцид, нити су га могли починити Срби истјерани из Федерације и из Сарајева - изјавио је Додик.

Српска, према његовим ријечима, мора сачувати јединство у овом важном тренутку.

- РС мора остати јединствена и јединство морамо градити на чињеници да је савршено јасно да су стално присутни напори Бошњака из Сарајева да начине штету Србима у цјелини, а поготово Српској - закључио је Додик.

Прилика за манифестовање тог јединства биће за понедјељак заказана посебна сједница Народне скупштине РС, а њен предсједник увјерен је да ће доћи до јединственог става.

- Изјаснићемо се у вези са Изетбеговићевим ванинституционалним дјеловањем. Очекујем да став свих странака у парламенту чије је сједиште у РС буде јединствен.

Захтјев за ревизију пресуде није захтјев БиХ, већ лични захтјев Изетбеговића. Иванићева одлука да сазове сједницу Предсједништва на којој би се одлучивало о захтјеву за ревизију пресуде била је посљедњи покушај да се ствари врате у институције система. Истрајавање на томе да Софтић, чији је мандат веома упитан преда захтјев за ревизију пресуде нас удаљава од помирења, суживота и напретка и доводи у политичку неизвјесност за коју је одговоран Изетбеговић - нагласио је Чубриловић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да Софтићев одлазак у Хаг и предају захтјева за ревизију није потврдила ниједна институција БиХ.

- У Међународни суд правде у Хагу стигло је писмо које сам упутио поводом подношења бошњачког захтјева за ревизију пресуде - рекао је Црнадак и изразио очекивање да се одлучује у институцијама и да оне више неће бити узурпиране и приватизоване.

Делегација

У делегацији која је предала захтјев за ревизију пресуде поред Сафета Софтића били су Давид Шефер и Фон ван ден Бизен. У Хагу су били и Џевад Махмутовић из кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ и представници бошњачких удружења.

Суд

Процедура предвиђа да регистрар Међународног суда правде у Хагу након што заприми захтјев провјерава чињенице и рокове, а затим га шаље на изјашњавање Србији као другој страни у поступку.

БиХ је 1993. поднијела тужбу против СР Југославије чији је правни насљедник Србија и она је прихваћена 1996. године. Пресуда је донесена 26. фебруара 2007. године и у њој је наведено да Србија није одговорна за геноцид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана