BiH vraća zaleđeni novac iz stranih banaka

Darko Momić
BiH vraća zaleđeni novac iz stranih banaka

Banjaluka - Centralna banka BiH (CBBiH) u inostranim bankama drži oko 300 miliona evra deponovanih sredstava više nego što je obavezna u skladu sa zakonom i smjernicama monetarne politike BiH.

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za “Glas Srpske” da će tražiti da se tom pitanju posveti dužna pažnja i donesu mjere u korist BiH i svih njenih građana.

- Mi smo do sada imali potpuno nekontrolisanu monetarnu politiku i ona mora biti vraćena u suverenitet BiH. Ako to ne bude urađeno, onda nema smisla pričati o bilo kakvoj državi ovdje, jer neko treba da objasni kako može funkcionisati država koja nema monetarni suverenitet - rekao je Dodik.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz visokih bankarskih krugova, prvi korak u vraćanju monetarnog suvereniteta podrazumijeva izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH da bi bilo omogućeno da se višak od ukupno 2,7 milijardi maraka, koliko CBBiH drži deponovano u inostranim bankama, upumpa u privredu ili infrastrukturu u BiH.

- Jedna inostrana banka u kojoj je deponovan dobar dio od ukupno 2,7 milijardi maraka Centralne banke BiH kreditirala je izgradnju i rekonstrukciju autoputa u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija. To praktično znači da se parama iz BiH posredno finansira izgradnja autoputa u Njemačkoj. To je potpuno suludo, pogotovo kada se zna da se naši autoputevi grade kreditima iz inostranstva i da se podižu akcize da bi se ti krediti uredno servisirali - kaže naš sagovornik.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić koji otvoreno kaže da to pokazuje da međunarodna zajednica nema dobre namjere u BiH.

- Mi po zakonu smijemo imati konvertibilnih maraka onoliko koliko imamo pokrića u evrima, a imamo oko 300 miliona evra više. Ta sredstva su deponovana u stranim bankama, a bilo bi jako dobro kada bismo ih mogli koristiti za razvoj privrede i infrastrukturne projekte, jer onda ne bismo morali uzimati kredite i plaćati visoke kamate - kaže Škrebić.

On dodaje da se mora shvatiti da međunarodna zajednica neće riješiti naše probleme i da su oni koji čekaju da nam ona riješi probleme u debeloj zabludi.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kaže da monetarna politika BiH ima i pozitivnih i negativnih strana.

- S jedne strane se smanjuje naš izvozni potencijal i pojeftinjuje naša roba, ali kad se prisjetimo devedesetih godina prošlog vijeka i toga šta znači monetarna stabilnost, smatram ipak da je više pozitivnih efekata ovakvog načina vođenja monetarne politike - kaže Grabovac.

Što se tiče viška sredstava i činjenice da imamo više deponovanih sredstava nego što je potrebno za pokriće naše valute, Grabovac kaže da treba ozbiljno razmisliti kako mobilisati taj novčani potencijal.

- Treba uzeti u obzir da su Investiciono-razvojna banka RS i cjelokupan naš bankarski sektor prelikvidni, tako da je pitanje šta bi se radilo sa tim eventualno oslobođenim sredstvima. Ako banke radije i više od obavezne rezerve ostavljaju sredstva u CBBiH, pitanje je onda ko bi povukao ta oslobođena sredstva. Ne mislim da bi bilo loše iskoristiti ta sredstva za investiranje u infrastrukturu, ali bilo bi bolje da se nađe način da ta sredstva budu obnovljiva i da se ne potroše jednokratno - kaže Grabovac.

CBBiH bez konkretnog odgovora

 

Prema finansijskom izvještaju Centralne banke BiH, 31. decembra 2017. godine aktivu banke, između ostalog, činilo je i 2.698.650.000 KM depozita kod inostranih banaka. Iz CBBiH odbili su da konkretno odgovore na naša pitanja u kojim bankama i po kojoj kamatnoj stopi su deponovana ta sredstva.

- Kamatne stope po kojima CBBiH investira devizne rezerve, između ostalog i kod komercijalnih banaka, uslovljene su monetarnom politikom Evropske centralne banke, makroekonomskim kretanjima u evrozoni i drugim uslovima na finansijskim tržištima evrozone. Prema aktima na snazi, CBBiH može investirati samo u najkvalitetnije finansijske instrumente, a što se tiče oročenih depozita, radi se o depozitima kod visokorejtingovanih banaka evrozone - navedeno je u odgovoru iz CBBiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana