БиХ увјерљиво најбједнија земља у цијелој Европи

klix.ba
БиХ увјерљиво најбједнија земља у цијелој Европи

Босна и Херцеговина из године у годину је најгоре рангирана када је ријеч о анализи стандарда њених становника и грађана земаља региона, Европе и свијета.

Према стандарду куповне моћи, БДП по становнику у Црној Гори лани је износио 42 одсто просјека Европске уније, у Македонији 38, Србији 36, а у БиХ тек 31 одсто европског просјека, подаци су Статистичке агенције ЕУ „Еуростат“.


На основу критеријума стварне индивидуалне потрошње по становнику, Црна Гора са налази на 54, Србија на 45, а БиХ на 41 одсто просјека ЕУ.

Биједом у БиХ прије пар мјесеци позабавили су се ни мање ни више него Африканци, чији је портал howafruca,com урадио истраживање које је показало да су неке афричке државе богатије од појединих земаља Европе, пише Блиц.рс.

Анализирајући БДП по страновнику, дошли су до податка да је он убједљиво најнижи управо у БиХ, односно да износи тек 8.590 долара.

Иако су и оне сврстане у десет најсиромашнијих, Македонија, Србија, Црна Гора и Хрватска ипак су нас убједљиво претекле у овом погледу.

У односу на прошлу годину, назадовали смо за пет мјеста, с обзиром на то да је, почетком 2016. године, Свјетска банка БиХ сврстала на пету позицију најсиромашнијих држава Европе.

У БиХ скоро 600.000 њених грађана дневно преживљава са максимално пет КМ.

Ову поражавајућу социјалну слику потврђује истраживање УНДП за 2016. годину, које је показало да сваки шести становник БиХ живи са три до пет КМ дневно. А сваки тај несрећник сваке вечери заспи гладан, од пар марака дневно тешко може да му остане за било шта осим хљеба и јаја, а камоли још за вечеру.

У незавидној позицији је и око 30.000 грађана који преживљавају захваљујући једном оброку из јавне кухиње.

Економисти поручују да оваква слика не треба да чуди, с обзиром на то да се у БиХ нико не бави економијом. Упозоравају да, међутим, овакве негативне оцјене многе инвеститоре одбијају од тога да улажу у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана