БиХ улази у потпуну блокаду

nezavisne.com
БиХ улази у потпуну блокаду

Бањалука - Због недостатка одговорности и политичке воље БиХ ће ући у тешку институционалну блокаду и политичку кризу, из које ће тешко моћи изаћи.

Наиме, након што је Уставни суд (УС) БиХ прогласио неуставним двије одредбе Изборног закона о начину избора делегата у Дом народа ФБиХ, не постоји политичка сагласност између партија са централама у Мостару и Сарајеву на који начин би се та одлука могла имплементирати.

Срећко Латал, политички аналитичар из Сарајева, каже да је дуго упозоравао да је механизам за попуњавање делегата у Дом народа проблематичан, те да је било само питање дана и мотива ко ће то питање отворити.

"Наравно, мени не пада на памет да покушам да коментаришем мотиве Боже Љубића, који је то питање покренуо, али УС је мање-више реаговао на једини начин на који је могао - прво с одлуком, а онда и са суспензијом дијела Изборног закона БиХ који је с овог аспекта био проблематичан", рекао је он.

Прецизирао је да тај проблем може ријешити или парламент БиХ, или сама Изборна комисија.

"И једна и друга опција у овој ситуацији повећаних политичких тензија, политика са фигом у џепу, са тезом да комшији цркне крава, изгледају тешко да ће се десити. Уколико се то не деси, БиХ би крајем 2018. и 2019. години могла ући у још једну дубљу и тежу кризу", рекао је он. Оцијенио је да није реално очекивати ангажман међународне заједнице због чињенице да је окупирана другим проблемима, а и због недостатка консензуса.

Вехид Шехић, предсједник Форума грађана Тузла, испред коалиције "Под лупом", такође упозорава да, ако одлука Суда не буде имплементирана, доћи ће у питање конституисање Дома народа Парламента ФБиХ, а самим тиме и немогућност избора предсједника и потпредсједника ФБиХ, а неће се моћи именовати Влада ФБиХ, конституисати Дом народа БиХ, чиме у питање долазе и сви закони који би се касније могли усвајати. Истиче да приједлог ХДЗ-а и Хрватског народног сабора (ХНС) не иде ка томе да се неспорне дискриминаторне одлуке стварно и укину.

"Мој лични став је да приједлог ХДЗ-а и других хрватских странака дискриминише грађане БиХ хрватске националности, односно далеко више вреднује становнике у Херцеговини од оних у Зеничко-добојском или Тузланском кантону. Мислим да у борби против дискриминације не смијемо улазити у неке нове дискриминације јер је неједнакоправност и свих грађана исте етничке заједнице такође дискриминација", сматра Шехић. 

Славо Кукић, мостарски професор, такође је рекао да одлука Суда није спорна, али да је спорно њено тумачење од стране политичке класе.

"У одлуци Суда пише децидно да се делегати у Дом народа могу бирати у оним кантонима у којима су припадници једног народа бирани у кантоналну скупштину", рекао је он. Према његовим ријечима, у оспореним одредбама је у Дом народа ФБиХ могао бити изабран Хрват без обзира што у кантоналној скупштини није изабран ниједан Хрват.

"Одлука Суда је у реду, проблем је што ту одлуку хоће искористити да се остваре сопствени политички интереси. У захтјеву ХДЗ-а се хоће елиминирати одређен број кантона у избору делегата у Дом народа и тако увести нова дискриминација", каже он.

Шефик Џаферовић (СДА), замјеник предсједавајућег Представничком дома БиХ, у штурој и краткој изјави објаснио је да је став његове странке да се одлука Суда мора имплементирати на једини могући начин који, по њиховом мишљењу, значи да се морају уважити и Устав БиХ и ентитетски устави.

"Уколико се тој одлуци буде приступило на такав начин, ми нећемо имати проблема да је имплементирамо, одржимо изборе и имплементирамо изборне резултате", рекао је Џаферовић.

Божо Љубић, предсједник Главног вијећа ХНС-а, јуче нам се није јављао на телефон.

Ако одлука не буде имплементирана

У питању конституисање Дома народа ФБиХ

Немогућност избора предсједника и потпредсједника ФБиХ

Неће се моћи именовати Влада ФБиХ

Неће бити конституисан Дом народа БиХ

Срећко Латал

Проблем може ријешити или парламент БиХ, или сама Изборна комисија.

Вехид Шехић

У борби против дискриминације не смијемо улазити у неке нове дискриминације.

Славо Кукић

Судску одлуку хоће искористити да се остваре сопствени политички интереси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана