BiH u rangu Namibije i Ugande!

Avaz.ba
BiH u rangu Namibije i Ugande!

Bosna i Hercegovina se na listi zemalja rangiranih po ekonomskim slobodama nalazi na 97. mjestu, objavila je uticajna američka fondacija „Heritidž“.

Takođe, BiH je na samom začelju Evrope te se nalazi na 38. mjestu od ukupno 43 rangirane države ovog kontinenta, prenosi Avaz.

Dublje reforme

Kada je riječ o ekonomskim slobodama, neznatno bolje rangirane države od naše su čak i afričke države Namibija i Uganda! Iako to predstavlja poboljšanje za četiri pozicije u odnosu na prošlu godinu, BiH se još nalazi daleko ispod evropskog prosjeka. 

U analizi ove fondacije stoji da je indeks ekonomskih sloboda u BiH u posljednjoj godini porastao za 0,6 poena, ali da to nije ni izbliza dovoljno da BiH izađe iz kategorije zemalja čije su ekonomije označene kao uglavnom neslobodne. Također, ističe se da su Bosni i Hercegovini potrebne dublje strukturne i institucionalne reforme.

- Posebno je potrebno iskorijeniti korupciju, čime bi bila zagarantirana nezavisnost pravosuđa, te dosljedno poštovati vlasnička prava koja su od vitalnog značaja za napredak zemlje ka višem nivou ekonomskih sloboda i prosperiteta - stoji u analizi američke fondacije „Heritidž“.

Navodi se da je oblast javnih nabavki glavni izvor korupcije i prevara te da više od 60 odsto institucija u BiH ignorira Zakon o javnim nabavkama, dok se više od 25 odsto ugovora obrađuju putem javnih konkursa. 

Brojne prepreke

Takođe, u ovoj analizi se ukazuje na visoku stopu nameta u privredi te veliki broj prepreka kod započinjanja biznisa. Posebno se naglašava najveća stopa nezaposlenosti u regiji, a pogotovo među mladima.

Poražavajući izvještaj „Fridom Hausa“ 

Bosna i Hercegovina našla se među 55 zemalja svijeta koje je američka nevladina organizacija „Fridom Haus“ u svom izvještaju o političkim pravima i slobodama za prošlu godinu „Sloboda u svijetu za 2015“ ocijenila kao djelimično slobodne. 

Na skali od 1 do 7 BiH je dobila ocjenu tri za slobode, građanske slobode i politička prava, s tim da jedinica označava najviši stepen slobode, a sedam predstavlja najniži.

„Fridom Haus“ objavio je da je u prošloj godini u svijetu bilo 46 odsto potpuno slobodnih država, među kojima su Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija, od ukupno 195 zemalja obuhvaćenih izvještajem ove nevladine organizacije sa sjedištem u Vašingtonu, dok ih je 26 odsto ocijenjeno neslobodnim.

Najgoru ocjenu 7 dobile su Srednjoafrička Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana