БиХ у рангу Намибије и Уганде!

Avaz.ba
БиХ у рангу Намибије и Уганде!

Босна и Херцеговина се на листи земаља рангираних по економским слободама налази на 97. мјесту, објавила је утицајна америчка фондација „Херитиџ“.

Такође, БиХ је на самом зачељу Европе те се налази на 38. мјесту од укупно 43 рангиране државе овог континента, преноси Аваз.

Дубље реформе

Када је ријеч о економским слободама, незнатно боље рангиране државе од наше су чак и афричке државе Намибија и Уганда! Иако то представља побољшање за четири позиције у односу на прошлу годину, БиХ се још налази далеко испод европског просјека. 

У анализи ове фондације стоји да је индекс економских слобода у БиХ у посљедњој години порастао за 0,6 поена, али да то није ни изблиза довољно да БиХ изађе из категорије земаља чије су економије означене као углавном неслободне. Такођер, истиче се да су Босни и Херцеговини потребне дубље структурне и институционалне реформе.

- Посебно је потребно искоријенити корупцију, чиме би била загарантирана независност правосуђа, те досљедно поштовати власничка права која су од виталног значаја за напредак земље ка вишем нивоу економских слобода и просперитета - стоји у анализи америчке фондације „Херитиџ“.

Наводи се да је област јавних набавки главни извор корупције и превара те да више од 60 одсто институција у БиХ игнорира Закон о јавним набавкама, док се више од 25 одсто уговора обрађују путем јавних конкурса. 

Бројне препреке

Такође, у овој анализи се указује на високу стопу намета у привреди те велики број препрека код започињања бизниса. Посебно се наглашава највећа стопа незапослености у регији, а поготово међу младима.

Поражавајући извјештај „Фридом Хауса“ 

Босна и Херцеговина нашла се међу 55 земаља свијета које је америчка невладина организација „Фридом Хаус“ у свом извјештају о политичким правима и слободама за прошлу годину „Слобода у свијету за 2015“ оцијенила као дјелимично слободне. 

На скали од 1 до 7 БиХ је добила оцјену три за слободе, грађанске слободе и политичка права, с тим да јединица означава највиши степен слободе, а седам представља најнижи.

„Фридом Хаус“ објавио је да је у прошлој години у свијету било 46 одсто потпуно слободних држава, међу којима су Словенија, Хрватска, Црна Гора и Србија, од укупно 195 земаља обухваћених извјештајем ове невладине организације са сједиштем у Вашингтону, док их је 26 одсто оцијењено неслободним.

Најгору оцјену 7 добиле су Средњоафричка Република, Екваторијална Гвинеја, Еритреја, Сјеверна Кореја, Саудијска Арабија, Сомалија, Судан, Сирија, Туркменистан и Узбекистан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана