БиХ у друштву Гватемале и Еквадора

Милијана Латиновић
БиХ у друштву Гватемале и Еквадора

БАЊАЛУКА - Амерички магазин “Форбс” објавио је годишњу листу најбољих земаља за пословање на којој се БиХ нашла тек на 98. мјесту, што је у односу на прошлу годину пад за једну позицију.

Листа “Најбоље земље за бизнис 2019”, како наводе из “Форбса”, исказује мјеру у којој се у земљама прихватају капиталне инвестиције.

На првом мјесту, по други пут нашла се Велика Британија, док је као најлошија оцијењена Централноафричка Република.

Све земље у региону рангиране су боље од БиХ, па је тако међу бившим југословенским републикама за пословање најпожељнија Словенија која се налази на 31. мјесту. Хрватска је заузела 52. мјесто, док се Србија позиционирала на 56. мјесту. На листи која обухвата 161 земљу свијета, 68. мјесто заузела је Македонија, док је 72. на листи Црна Гора.

На зачељу “Форбсове” листе, БиХ друштво праве Намибија, Гватемала, Еквадор и Сенегал.

“Форбс” је најбоље земље за бизнис рангирао на основу 15 категорија, укључујући имовинска права, порезе, технологију, ниво корупције, слободе, бирократије, величину тржишта, квалитет живота и радне снаге.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче за “Глас Српске” да је политичка стабилност први и основни услов који БиХ треба да испуни.

- БиХ је готово у потпуности политички и безбједносно нестабилна. Поједини политичари олако дају изјаве о рату, о промјенама које без рата нису могуће и тиме тјерају инвеститоре одавде. Осим тога, криминал и корупција су толико узели маха да се мало шта легалним путем може завршити. С друге стране РС је направила велики искорак у вези са регистрацијом предузећа и то је позитивно - рекао је Шкребић.

Додао је да се константно спомиње растерећење привреде и напредак, а да су поскупљења најављена и прије него смо закорачили у нову годину.

- Најављено је поскупљење струје за скоро 17 одсто за неке категорије, а таквих наглих скокова цијена нема нигдје у свијету. Та прича да ми имамо јефтину струју је само дјелимично тачна, јер када на цијену киловат-часа додамо вршно оптерећење, онда то уопште није јефтино - казао је Шкребић и додао да су у БиХ неопходне реформе на свим нивоима.

Да је сложеност политичког система у БиХ главна препрека страним инвеститорима потврђују и економисти.

- Политичка сложеност је посебно видљива у ФБиХ гдје су на снази различити прописи, преклапање надлежности, што не доприноси добром имиџу БиХ као пожељној дестинацији за улагање - рекао је за “Глас Српске” извршни директор Удружења економиста РС (SWOT) Саша Грабовац.

Додао је да треба узети у обзир и категорије на основу којих се земље рангирају.

- Нека истраживања узимају у обзир само техничке ствари које се веома лако могу побољшати и не захтијевају много ни времена нити су финансијски захтјевне. Примјера ради, Македонија је годинама била лидер у нашем региону по повољној инвестиционој клими, али због политичке ситуације нису се баш прославили када је ријеч о страним инвестицијама - рекао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана