БиХ у црном друштву по ризику од насиља

Свјетлана Шурлан
БиХ у црном друштву по ризику од насиља

Лондон - Ризик од тероризма и политичког насиља у БиХ је на високом нивоу и укључује могућност терористичких напада и саботаже, немира, штрајкова, грађанских превирања, револуција, побуна, преврата, па чак и грађанског рата и рата.

Суморне оцјене и црне сценарије изнијела је компанија “Аон” у мапи ризика од тероризма и политичког насиља за 2018. годину. Штета за ионако лош имиџ у свијету од оваквих процјена може да буде огромна с обзиром на то да је “Аон” водећи у свијету у области процјене глобалног ризика на пословање компанија и осигуравајућих кућа.

Мапа ризика израђена је у сарадњи са агенцијом за независна економска истраживања “Continuum, Economic” и Савјетодавном групом за ризике као водећом независном глобалном консултантском организацијом за управљање ризицима.

БиХ се нашла међу 17 земаља у којима је погоршан ризик од тероризма и политичког насиља у односу на претходну годину и у рангу је са Хондурасом, Мјанмаром, Јужном Корејом и Тогом који су такође са средњег нивоа опасности од тероризма и насиља дошли на висок ниво. БиХ је уз Украјину једина земља у Европи у којој је висок ниво ризика од тероризма и политичког насиља, с могућношћу устанака, револуција, побуна, преврата, грађанског рата и рата. На Косову је такође евидентирана ова могућност, али је укупан ризик од тероризма и политичког насиља на средњем нивоу, док је у Србији и Црној Гори на ниском нивоу, а у Хрватској занемарив.

БиХ је у рангу са Белорусијом, Чешком, Македонијом и Пољском у погледу раста ризика од штрајкова и интензивнијег политичког активизма.

- Процјењује се да је 40 одсто земаља изложено ризику од тероризма и саботаже, а 60 одсто штрајковима, нередима и ризицима цивилне кризе. Трећина земаља је изложена грађанском рату, међудржавним ратовима или ризику од државног удара - навео је “Аон” и додао да је пријетња Исламске државе престала да се шири, али да још није нестала и да су њени сљедбеници прошле године извели нападе у 29 земаља, што је једнак број као и годину раније.

Члан Одбора за безбједност Народне скупштине РС Милан Дакић рекао је да сврставање БиХ на листу земаља у којима постоји висок ризик од тероризма треба да буде знак институцијама БиХ да предузму мјере и појачају напоре у сузбијању ризика.

- РС и њене институције предузимају све што је у њиховој могући и надлежности. На свакој сједници Одбора за безбједност разматрамо то питање и постоје подаци који доказују да је побољшано стање - рекао је Дакић и додао да због оваквих извјештаја трпимо огромну штету јер се у свијету шири слика која одвраћа инвеститоре да свој капитал уложе у БиХ, иако је реални ризик много нижи у односу на многа истраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана