BiH tužila samu sebe sudu u Strazburu

Goran Maunaga
BiH tužila samu sebe sudu u Strazburu

Sarajevo - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podnijelo je, u ime povratnika u Kotorsko kod Doboja, apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv BiH, što je do sada neviđen primjer jer to faktički znači da je BiH tužila samu sebe.

Povratnici u Kotorsko smatraju da su suočeni s kršenjem imovinskih prava jer im je navodno spriječen pristup i onemogućeno korišćenje zemljišta.

Dodatni paradoks je činjenica da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, na čijem je čelu kadar SDA Semiha Borovac, za ponošenje apelacije angažovalo advokata na osnovu ugovora o djelu i za tu uslugu u oktobru 2016. godine isplatilo mu 3.000 maraka.

Šef Kancelarije pravnog predstavnika RS Slobodan Radulj kaže da je do sada neviđeno da državna institucija finansira privatnog advokata da tuži svoju državu u Evropskom sudu za ljudska prava.

- Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je za tu uslugu advokatu Nedimu Ademoviću isplatilo 3.000 maraka. To ministarstvo je zaduženo da zastupa BiH u tom istom sudu jer pri njemu postoji kancelarija agenta za zastupanje BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. To znači da to ministarstvo istovremeno finansira odbranu u slučaju svih apelacija protiv BiH u tom sudu, a s druge strane finansira privatne tužbe u kojima je tužena BiH - kaže Radulj.

On je istakao da je krajnja namjera pokušaj da indirektno bude tužena RS.

- U Evropskom sudu za ljudska prava se pojavljuje država BiH kao tužena strana, a indirektno Srpska, jer se posljedice takve tužbe direktno finansijski i materijalno odnose na RS - istakao je Radulj.

On kaže da će Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i agentu BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu uputiti dopis.

- Upozoriću ih da su takve stvari nezakonite. Kad taj predmet dođe na dnevni red, imaćemo posebnu priču o tome - rekao je Radulj.

Savjetnica za medije u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Sanja Škuletić-Malagić rekla je da će poslati naša pitanja na razmatranje nadležnima, ali odgovori do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nisu stigli.

Ademović je rekao da je na sastanku i da nije u prilici da daje izjavu.

Upozorenja revizora

Na način angažovanja advokata u ovom slučaju skrenuta je pažnja i u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za 2016. godinu.

- Ministarstvo je isplatilo 3.000 KM za angažman advokata radi podnošenja apelacije Evropskom sudu za ljudska prava u ime povratnika u Kotorsko. Budući da se ugovor o djelu može zaključiti samo za obavljanje poslova koji ne spadaju u  djelatnost  Ministarstva  za ljudska prava i izbjeglice i da  svaka vrsta zapošljavanja bez raspisanog javnog konkursa predstavlja netransparentan vid zapošljavanja, smatramo da je i dalje potrebno preduzimati aktivnosti na smanjenju zapošljavanja osoba putem ugovora o djelu - piše u revizorskom izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana