БиХ треба хитне мјере за рјешавање проблема миграната

ATV
БиХ треба хитне мјере за рјешавање проблема миграната

Бањалука - Босна и Херцеговина мора што прије да отвори избјегличке центре, јача контроле на границама и повећа број граничних полицајаца.

То је суштина хитних мјера које су предложене након спорог провођења  Акционог плана у области миграција за период од 2016. – 2020. године.

Ове и наредне године, барем по Акционом плану, требало би да буде изграђен привремени имиграциони центар, као и установа за смјештај мигрантских рањивих категорија. Према процјенама, више од 60 хиљада миграната је на улазним вратима БиХ. Само до краја априла, Гранична полиција открила је 1239 људи који су илегално прешли границу. Из Службе за послове са странцима поручују да, тренутно, немају гдје да их смјесте.

"БиХ нема смјештајне капацитете. Они су, ово што сад користимо, институционално, то је Имиграциони центар Службе за послове са странцима , који је увијек негдје на горњој граници, свакодневно се мијења, али је увијек негдје између 60 и 90 илегалних миграната, и имамо Центар у Делијашима. И ту се мијења, од 70 до 150 миграната”, рекао је Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ.

Једна од прдложених варијанти за јачање смјештајних капацитета је да се искористе и девастиране касарне широм БиХ, за шта недостаје новца. Незванично, избјеглички центар би чак могао да осване и у Бања Луци. Највећи проблем у читавој причи око миграната су, поручују у Комисији за одбрану и безбједност БиХ, гранични полицајци, којих једноставно нема довољно.

"Мислим да имамо озбиљних проблема кад је у питању гранична служба, због недостатка граничних полицајаца који могу квалитетно да обезбједе државну границу”, рекао је Борислав Бојић, предсједник Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине РС.

Из Граничне полиције раније су поручили да им фали барем 500 полицајаца, а идеја је да се ангажују војници ОС БиХ, који би помагали цариницима. Чињеница је да БиХ одавно каска за европским стандардима када је у питању третирање миграната. Зато ће, половином маја, посланици ПД Парламентарне скупштине БиХ да се изјасне о предложеним мјерема, које би, потом, требало  и провести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана