БиХ својом државом потпуно не сматра ни пола популације

Ведрана Кулага, Маријана Миљић
БиХ својом државом потпуно не сматра ни пола популације

Бањалука - БиХ као своју државу не доживљава 48,5 одсто, док се с њом идентификује 43,6 процената Срба, а у другој крајности су Бошњаци којих је 92,6 одсто одговорило потврдно на питање да ли БиХ сматрају својом државом.

Резултати истраживања које је спровела агенција "Прајм комуникејшнс" показали су да су Хрвати на средини и да 75 одсто БиХ доживљава својом државом. Истраживање је спроведено у априлу на узорку од 1.500 пунољетних становника БиХ. Добијени резултати су показали да БиХ као своју државу у потпуности доживљава 70,5 одсто Бошњака, а такав поглед има 31 одсто Хрвата и 9,5 одсто Срба. БиХ као своју државу уопште не види 0,5 одсто Бошњака, један одсто Хрвата и 20 одсто Срба.

Када је ријеч о укупној популацији, занимљиво је да ни половина не сматра у потпуности да је БиХ њихова држава, јер на то питање потврдно је одговорило 44,7 одсто испитаника.

Резултати истраживања још једном су показали колико је БиХ подијељена по етничким шавовима. Аналитичари из сва три национална корпуса сагласни су да су разлози за добијање ових постотака махом посљедица постојања три супротстављене стране, три истине, три политичке елите које су предводници у друштву и чињеница да су Срби привржени Српској.

Доктор политичких наука Срђан Перишић наглашава да је неизводиво да у БиХ буде створено једно друштво и да то веома јасно показују и резултати истраживања.

- Ти захтјеви долазе са Запада, а то прихватају само елите бошњачког народа имајући у виду да они желе да присвоје БиХ. Те жеље нису оствариве јер три народа имају своје погледе, који нису препрека за постојање БиХ. Али, сви који желе да БиХ постоји, морају уважити реалност и историјске чињенице - казао је Перишић.

Он је истакао да Срби најмање доживљају БиХ као своју државу, јер имају Српску.

- То, међутим, не значи да потпуно одбацују БиХ. Срби остварују своја права и обавезе кроз РС, али истраживање није показало да су против БиХ ако је не доживљавају као своју државу. Мој главни закључак је да сви у БиХ морају да разумију да би свако насилно мијењање жеље три народа произвело нови сукоб. И овако одвојени они могу да пронађу минималну заједничку нит која би се звала БиХ. Ништа више од тога - казао је Перишић.

Аналитичар Асим Мујкић сматра да разлике у доживљавању БиХ као своје земље међу три конститутивна народа проистичу из вишедеценијске идеолошке дресуре становника.

- Ставови сва три народа везани су за једну мање-више националистичку идеологију која на различите начине продукује различита увјерења међу људима различите националне припадности.  Ипак, ниједна идеологија није вјечна, тако да нам остаје да видимо шта ће бити - казао је Мујкић.

Уредник мостарског портала "Бљесак" Берислав Јурић сматра да је свима у БиХ на неки начин наметнута љубав.

- Бошњаци у ФБиХ тврде да Хрвати не воле БиХ, док они тврде да је воле, али на неки други начин. Срби имају лабавију љубав према БиХ зато што имају свој ентитет са којим се потпуно идентификују и готово га не дијеле ни са ким. Тамо гдје је присутна већина, она не дозвољава мањини да воли земљу на свој начин. Хрвати су исфрустрирани тиме што им Бошњаци намећу да не воле исправно земљу - казао је Јурић.

Нагласио је да БиХ у погледу рада државног апарата не заслужује ни од једног од три конститутивна народа да је воли.

- Управо је тај државни апарат највећи непријатељ БиХ - казао је Јурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана