БиХ све више личи на султанат везира Изетбеговића

Срна
БиХ све више личи на султанат везира Изетбеговића

Сарајево - Чињенице говоре да БиХ јесте сједиште модерног џихадизма, а питање је до кад ће Европа толерисати такву БиХ која све више личи на "султанат везира Изетбеговића", пише сарајевски портал "Дневник".

"Докле год бошњачко-муслиманска елита и политичко Сарајево буду оправдавали, негирали и релативизовали чињенице о присутности селефија у БиХ, радикализацији ислама, те се наивно бранили аругментима о 'геноциду и агресији на БиХ' и док су им политички наративи у својству стварања 'муслиманије' у Федерацији БиХ, питање је до кад ће Европа имати стрпљења с БиХ која све више личи на 'султанат везира Изетбеговића'", наводи се у тексту.

У тексту се наглашава да "Исламска декларација" Алије Изетбеговића, муџахедини у редовима такозване Армије БиХ, ритуална убиства Хрвата и Срба током рата у БиХ, терористички напади у средњој Босни касних деведесетих, случајеви попут Јашаревића и Боснића, одласци џихадиста из БиХ у Сирију, те правосудне фарсе и апсурдне казне за домаће "ратнике", довољно говоре о томе да БиХ јест сједиште модерног џихадизма.

Иако већ годинама бројни европски званичници и институције упозоравају да БиХ постаје упориште радикалног ислама и рај џихадистима, додаје се у тексту, политичко, медијско и друштвено Сарајево такве процјене назива "непријатељским" и "наставком агресије на БиХ другим средствима".

У тексту под насловом "Од Седме муслиманске до модерног џихадизма" подсјећа се да је недавно чешки предсједник Милош Земан упозорио да би БиХ, након ИСИЛ-овог пораза у Сирији, могла да постане база џихадистима, потом предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, те аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц који је оцијенио како се ислам у БиХ радикализује те да се "женама у Сарајеву плаћа да се покрију".

"Након што је Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва БиХ и предсједник СДА, изјаве колега из Европе оцијенио неутемељним, далеко од стварности, настављена је полемика с Мирославом Туђманом, поводом његове нове књиге 'Друга страна Рубикона: Политичка стратегија Алија Изетбеговића'. Туђман је Алију Изетбеговића назвао зачетником исламског тероризма у овом дијелу Европе, а Бакир Изетбеговић је одговорио да је 'Хрватска извршила агресију на БиХ'", наводи се у тексту.

Док Изетбеговић увјерава европске колеге и јавности да у БиХ никада није постојао радикални, него искључиво, европски ислам, чињенице неумољиво говоре супротно, констатује се у тексту и подсјећа да и свјетски медији већ низ година БиХ третирају као "колијевку модерног џихадизма", а недавно је и Стејт депратмент објавио како у БиХ живи велики број исламских фундаменталиста те да је Сарајево град високог ризика.

Међутим, бошњачко-муслиманска политичка и друштвена елита "практиканте" радикалног ислама, њихов број, друштвени и вјерски утјецај те њихова дјела, углавном у јавности или негира или релативизује, али у стварности се никада нису оградили од селефистичког покрета у БиХ, додаје се у тексту који је објавио портал "Дневно".

"СДА и Исламска заједница у БиХ никада се нису отворено и озбиљно супротставили и обрачунули с радикалним групама, па је тако проблем параџемата, који је у првом реду био проблем једне вјерске организације, постао и проблем БиХ, а Декларација о осуди тероризма коју су потписали бошњачко-муслимански лидери је тек документ који ништа не значи.

Убрзо након тога, помпезно најављени обрачун с параџематима и њиховим параџематлијама, преко ноћи је заборављен, а број одлазака у Сирију се повећао. За то вријеме реис Кавазовић је дочекивао муџахедине у свом кабинету, попут Абу Хамзе, 'текбирао' на скуповима подршке сиријском народу у Сарајеву и недавно закључио како је 'геноцид над Бошњацима почео с причом о цвјетању фундаментализма'. У међувремену, Изетбеговић је у Ирану посјетио породице погинулих муџахедина у БиХ. Шемусудин Мехмедовић је био омиљени кум муџахединима у БиХ за вријеме рата", наглашава се у тексту.

У тексту се наводи да је исламски тероризам у средњој Босни однио неколико хрватских живота. Истиче се и да су бројни терористички напади, смрт чак деветоро Хрвата у Травнику, убиства полицајаца и повратника у Травнику и Бугојну, минирање тек обновљених цркава и звоника, застрашивање и пријетње, дуги низ година у том крају БиХ, били свакодневица.

"Седма муслиманска бригада такозване Армије БиХ уписана је златним словима у историју одбране Босне, говорио је Алија Изетбеговић на фамозном постројавању муџахедина 1995. у Зеници. И заиста јест, цвијет такозване Армије БиХ покорио је средњу Босну и шири потез око ријека Лашве и Босне... Седма муслиманска била је састављена од хиљаде муџахединских бораца из страних земаља, а ратовање је руковођено литературом 'Упуте муслиманском борцу' чији је аутор хафиз Хасан Макић", наглашава се у тексту.

Управо су, додаје се, борци Седме муслиманске бригаде такозване Армије БиХ, којој су се све више и више придруживали тадашњи муслимани, починили стравичне злочине над Хрватима и Србима у средњој Босни.

"Њихов почасни командант био је Алија Изетбеговић који им се 1995. захвалио на огромном доприносу за ослобађање Босне, а они му пјесмом захваљивали 'Ми смо војска Алахова'. Први муџахедински камп у БиХ био је у засеоку Орашац, изнад Мехурића гдје и данас постоји зграда троспратница коју су изградили почетком 1992. за потребе смјештаја страних ратника. На Орашцу је први пут у БиХ ритуално одрубљена глава српском цивилу Драгољубу Поповићу, убијено је неколико Хрвата, али њихова тијела до данас нису пронађена", истиче се у тексту.

Хрватска села уз ријеку Билу код Травника за вријеме рата су нестала, цркве, надгробни споменици, звоници и сва архитектура хришћанске традиције, оштећена је, уништена и девастирана, истиче се у тексту и додаје да је то био покушај системске исламизације одређеног подручја у БиХ, баш како је то сам Алија Изетбеговић и записао у својој "Исламској декларацији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана