BiH sprema kontramjere za Hrvatsku

Željka Domazet
BiH sprema kontramjere za Hrvatsku

Sarajevo - Savjet ministara BiH odlučio je juče da budu uvedene kontramjere Hrvatskoj ukoliko do 10. septembra ne bude omogućen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, koji je blokiran na inicijativu zvaničnog Zagreba.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da pripremi odgovarajuće kontramjere koje će biti usvojene ako problem sa izvozom mlijeka u EU ne bude riješen. Izvoz mlijeka u EU trebalo je da počne 26. avgusta, ali je istog dana stopiran nakon što se Hrvatska žalila Evropskoj komisiji na odluku o odobravanju izvoza. Odluka o žalbi trebalo bi da bude donesena 9. ili 10. septembra.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nije mogao da govori o konkretnim kontramjerama koje bi mogle da budu uvedene Hrvatskoj.

- O tim mjerama javnost će biti pravovremeno upoznata. BiH će sačekati ishod sastanka 9. ili 10. septembra. Trenutno najbolja kontramjera koju BiH može preduzeti je da njeni građani kupuju domaće mlijeko i mliječne proizvode - istakao je Šarović.

On je pojasnio da je suština hrvatske žalbe da BiH nije spremna za izvoz mlijeka u EU i da bi, prije nego što počne izvoz, u BiH trebalo još jednom da dođu inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo iz Dablina.

- Ovo je samo formalni prigovor, kojim Hrvatska nastoji da napravi pritisak da bi joj bilo udovoljeno tokom predstojećih pregovora o tradicionalnim kvotama za njihov izvoz u BiH. Moje mišljenje je da se Hrvatska plaši konkurentnosti proizvoda iz BiH - naveo je Šarović, ponovivši da je Hrvatska zakasnila s podnošenjem žalbe najmanje deset dana.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović istakao je juče da se ne radi o zabrani izvoza već hrvatskoj intervenciji da bi bio provjeren tehnički kvalitet mljekara iz BiH koje su dobile dozvolu za izvoz u EU, navodeći da taj izvoz primarno završava u Hrvatskoj.

- BiH ima pravo na preferencijalni izvoz, ali ima i obaveze. Dužna je da Hrvatskoj da tradicionalne kvote trgovine, dakle ono što su hrvatske firme izvozile u BiH prije ulaska u EU, a BiH to već godinu stručno zavlači i vrijeme je da se to kaže - rekao je Milanović.

Tridesetak proizvođača mlijeka s područja Tuzlanskog kantona protestovalo je ispred prodajnog objekta hrvatskog trgovačkog lanca "Konzum" u Gradačcu zbog protivljenja Hrvatske izvozu mlijeka iz BiH u EU.

Dozvolu za izvoz u EU nedavno su dobile četiri mljekare iz BiH - "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, "Milkos" iz Sarajeva, "Megle" iz Bihaća iz "Mljekara Livno" iz Livna.

Energetika

Mirko Šarović je upozorio da se mora nešto uraditi u vezi sa donošenjem energetske strategije, jer se za kraj novembra priprema niz mjera protiv BiH zbog neispunjavanja uslova u toj oblasti. On je istakao da RS ima energetsku strategiju do 2035. godine, a da FBiH kaska i ima samo energetski plan koji nije ranga energetske strategije. Premijer FBiH Fadil Novalić najavio je da će na današnjoj sjednici Vlade biti razmatrano pitanje energetske strategije, ističući da već imaju njene obrise, ali da nije finalizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana