БиХ спрема контрамјере за Хрватску

Жељка Домазет
БиХ спрема контрамјере за Хрватску

Сарајево - Савјет министара БиХ одлучио је јуче да буду уведене контрамјере Хрватској уколико до 10. септембра не буде омогућен извоз млијека и млијечних производа у ЕУ, који је блокиран на иницијативу званичног Загреба.

Министарство спољне трговине и економских односа задужено је да припреми одговарајуће контрамјере које ће бити усвојене ако проблем са извозом млијека у ЕУ не буде ријешен. Извоз млијека у ЕУ требало је да почне 26. августа, али је истог дана стопиран након што се Хрватска жалила Европској комисији на одлуку о одобравању извоза. Одлука о жалби требало би да буде донесена 9. или 10. септембра.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић није могао да говори о конкретним контрамјерама које би могле да буду уведене Хрватској.

- О тим мјерама јавност ће бити правовремено упозната. БиХ ће сачекати исход састанка 9. или 10. септембра. Тренутно најбоља контрамјера коју БиХ може предузети је да њени грађани купују домаће млијеко и млијечне производе - истакао је Шаровић.

Он је појаснио да је суштина хрватске жалбе да БиХ није спремна за извоз млијека у ЕУ и да би, прије него што почне извоз, у БиХ требало још једном да дођу инспектори Канцеларије за храну и ветеринарство из Даблина.

- Ово је само формални приговор, којим Хрватска настоји да направи притисак да би јој било удовољено током предстојећих преговора о традиционалним квотама за њихов извоз у БиХ. Моје мишљење је да се Хрватска плаши конкурентности производа из БиХ - навео је Шаровић, поновивши да је Хрватска закаснила с подношењем жалбе најмање десет дана.

Премијер Хрватске Зоран Милановић истакао је јуче да се не ради о забрани извоза већ хрватској интервенцији да би био провјерен технички квалитет мљекара из БиХ које су добиле дозволу за извоз у ЕУ, наводећи да тај извоз примарно завршава у Хрватској.

- БиХ има право на преференцијални извоз, али има и обавезе. Дужна је да Хрватској да традиционалне квоте трговине, дакле оно што су хрватске фирме извозиле у БиХ прије уласка у ЕУ, а БиХ то већ годину стручно завлачи и вријеме је да се то каже - рекао је Милановић.

Тридесетак произвођача млијека с подручја Тузланског кантона протестовало је испред продајног објекта хрватског трговачког ланца "Конзум" у Градачцу због противљења Хрватске извозу млијека из БиХ у ЕУ.

Дозволу за извоз у ЕУ недавно су добиле четири мљекаре из БиХ - "Млијекопродукт" из Козарске Дубице, "Милкос" из Сарајева, "Мегле" из Бихаћа из "Мљекара Ливно" из Ливна.

Енергетика

Мирко Шаровић је упозорио да се мора нешто урадити у вези са доношењем енергетске стратегије, јер се за крај новембра припрема низ мјера против БиХ због неиспуњавања услова у тој области. Он је истакао да РС има енергетску стратегију до 2035. године, а да ФБиХ каска и има само енергетски план који није ранга енергетске стратегије. Премијер ФБиХ Фадил Новалић најавио је да ће на данашњој сједници Владе бити разматрано питање енергетске стратегије, истичући да већ имају њене обрисе, али да није финализована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана