БиХ се званично успротивила изградњи Пељешког моста

Срна
БиХ се званично успротивила изградњи Пељешког моста

Сарајево - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас се званично успротивио изградњи Пељешког моста и то усвајањам Декларације коју је подржала већина парламентарних странака.

Ријеч је о Декларацији којом државни парламентарци позивају Хрватску и Европску унију да без одлагања обуставе све радње на најави почетка изградње Пељешког моста.


Такође упућен је позив сусједној земљи да се хитно укључи у билатералне разговоре са БиХ ради постизања рјешења у погледу разграничења на мору на принципима уважавања суверених права БиХ.

Изградњи Пељешког моста није се само упротивила једна политичка странка, како се то представља у Хрватској, већ већина странака у Парламентарној скупштини БиХ с обзиром на то да су поред СДА потписници Декларације и заступници из реда СДП-а, СББ-а, СДС-а, Независног блока, ДФ-а, А-СДА и БПС-а.

Из Декларације је раније избачен дио у којем Заступнички дом ПСБиХ тражи од надлежних институција БиХ покретање процедуре изласка из Уговора о граници БиХ и Хрватске.

Усвајању је претходилажестока расправа на сједници Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ током које су ХДЗ-ови парламентарци оптужили бошњачке политичаре да покушавају дисциплинирати Хрватску и да бране грађанима БиХ да воле своје сусједе.

Парламентарци су се три пута изјашњавали о тексту Декларације с обзиром на то да је предсједавајућа Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто (ХДЗ) ставила прво на гласање текст Декларације, а након тога закључке СДС-а који су допуна.

Гласање је тако на захтјев клубова поновљено још два пута, а СДС је у коначници подржао текст Декларације и на тај начин омогућио њено усвајање (ентитетска већина). Након усвајања заступници су се изјаснили и о закључцима СДС-а који су усвојени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана