BiH rezolucijom odgovara Hrvatskoj

Agencije
BiH rezolucijom odgovara Hrvatskoj

Sarajevo - U Parlamentu Bosne i Hercegvoine sprema se Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH o osudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, javlja agencija Patria.

Informaciju je za televiziju “N1” potvrdio i poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

''Tačno je da radim na tome i da će Rezolucija najvjerovatnije sutra biti puštena u proceduru. Rezolucija je pripremljena, sadržaj još uvijek ne želim iznositi zato što će u toku dana biti još dorađena'', kratko je rekao Saša Magazinović.

Pomenuta agencija tvrdi da će Rezolucija biti dostavljena na uvid Saboru Republike Hrvatske, predsjednici Hrvatske, Evropskom parlamentu, Savjetu Evrope, Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Vijeću za implementaciju mira, šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

U sveobuhvatnoj Rezoluciji navodi se, između ostalog, da “ukoliko Hrvatska insistira na implementaciji modela konstitutivnosti kao navodno jedinog modela osiguranja prava kolektiviteta i izbora legitimnih predstavnika, Predstavnički dom poziva Republiku Hrvatsku da razmotri uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske, s obzirom na to da pripadnici ova dva naroda broje preko 215.000 stanovnika Republike Hrvatske, te da popratno u Saboru Republike Hrvatske omogući zaštitu njihovih kolektivnih prava kroz institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa”.

“Ovu preporuku smatramo utemeljenom u smislu zaštite egzistencijalnih prava ove populacije, imajući u vidu njenu ugroženost koja se ogleda u činjenici da su Srbi i Bošnjaci 1991. godine činili preko 13% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, a danas je taj procenat sveden na tek nešto više od 5 %”, navodi se između ostalog u prijedogu te rezolucije.

Predstavnički dom pozvaće “odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince u Republici Hrvatskoj na obustavu i napuštanje svih oblika djelovanja koji predstavljaju uplitanje Republike Hrvatske u unutardržavna pitanja Bosne i Hercegovine, naročito pitanja njenog unutrašnjeg administrativno-teritorijalnog ustrojstva i izbornog zakonodavstva, čime Republika Hrvatska kontinuirano krši član 2. stav 1. Povelje Ujedinjenih nacija”, zaključuje agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana