БиХ резолуцијом одговара Хрватској

Агенције
БиХ резолуцијом одговара Хрватској

Сарајево - У Парламенту Босне и Херцегвоине спрема се Резолуција Представничког дома Парламентарне Скупштине БиХ о осуди уплитања Републике Хрватске у унутрашња питања БиХ, јавља агенција Патриа.

Информацију је за телевизију “Н1” потврдио и посланик СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић.

''Тачно је да радим на томе и да ће Резолуција највјероватније сутра бити пуштена у процедуру. Резолуција је припремљена, садржај још увијек не желим износити зато што ће у току дана бити још дорађена'', кратко је рекао Саша Магазиновић.

Поменута агенција тврди да ће Резолуција бити достављена на увид Сабору Републике Хрватске, предсједници Хрватске, Европском парламенту, Савјету Европе, Високом представнику међународне заједнице у Босни и Херцеговини, Вијећу за имплементацију мира, шефу Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини и специјалном представнику Европске уније у Босни и Херцеговини.

У свеобухватној Резолуцији наводи се, између осталог, да “уколико Хрватска инсистира на имплементацији модела конститутивности као наводно јединог модела осигурања права колективитета и избора легитимних представника, Представнички дом позива Републику Хрватску да размотри увођење концепта конститутивности Срба и Бошњака кроз Устав Републике Хрватске, с обзиром на то да припадници ова два народа броје преко 215.000 становника Републике Хрватске, те да попратно у Сабору Републике Хрватске омогући заштиту њихових колективних права кроз институт заштите виталног националног интереса”.

“Ову препоруку сматрамо утемељеном у смислу заштите егзистенцијалних права ове популације, имајући у виду њену угроженост која се огледа у чињеници да су Срби и Бошњаци 1991. године чинили преко 13% укупног становништва Републике Хрватске, а данас је тај проценат сведен на тек нешто више од 5 %”, наводи се између осталог у приједогу те резолуције.

Представнички дом позваће “одговорне институције, тијела, органе, политичке субјекте и појединце у Републици Хрватској на обуставу и напуштање свих облика дјеловања који представљају уплитање Републике Хрватске у унутардржавна питања Босне и Херцеговине, нарочито питања њеног унутрашњег административно-територијалног устројства и изборног законодавства, чиме Република Хрватска континуирано крши члан 2. став 1. Повеље Уједињених нација”, закључује агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана