BiH raspisala potjernicu za Jasminom Keserovićem

Avaz
BiH raspisala potjernicu za Jasminom Keserovićem

Sarajevo - U najnovijem snimku koji se juče pojavio na internetu, a u kojem pripadnik terorističke organizacije Islamska država (ISIL) poziva na ubijanje hrišćana, sudeći prema svim informacijama, pojavljuje se Jasmin Keserović (22) iz Zavidovića.

Riječ je o osobi za kojom je Interpol prije pola godine raspisao i crvenu potjernicu na zahtjev pravosudnih institucija BiH, a zbog povezanosti s teroristima ISIL-a i prijetećim porukama koje je ranije upućivao. 

Stari materijal

Keserović, koji je još 2013. godine otišao u Siriju, a na snimku se pojavljuje pod imenom Abu Muhamed el-Bosni. U novom videu u kojem Keserović poziva na ubijanje nemuslimana, pojavljuju se kadrovi američkih gradova San Francisko i Las Vegas. Mediji su objavili da vjeruju kako je video sniman u Mosulu te je protumačeno da se njime prijeti i Sjedinjenim Američkim Državama.  

Interpol raspisao crvenu potjernicu 

Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i priznati ekspert za pitanja terorizma, ocijenio je juče u izjavi za "Avaz" da je prijeteći videosnimak Jasmina Keserovića koji su juče objavili mediji najvjerovatnije montiran u novembru 2014. 

Kao takav, tvrdi profesor, ne bi trebao izazivati toliku pažnju medija, jer se tako samo ide naruku onima koji su instruirali Keserovića. On, naime, smatra da se radi o materijalu koji je tada montiran, a prvobitno pušten uoči dolaska pape Franje u junu 2015. u Sarajevo.

- Javnosti su poznati tadašnji snimci gdje su izrečene slične prijetnje. Čini se da je ista ruka koja snimala taj film snimila i ovaj s Keserovićem. Snimljeno je tada više materijala, tako da se snimci mogu koristiti s vremena na vrijeme da bi se stvorio privid nekog kontinuiteta - ističe Azinović.

On navodi kako je zanimljivo da je Jasmin Keserović zapravo jedini preživjeli od svih osoba, osim Inesa Midžića, koji se pojavljuju na ranijem snimku.

- Očigledno je sada ovaj materijal iskorišten, jer bi bilo besmisleno da mrtvi prijete. Mislim da se kroz recikliranje tog videa nastoji uvesti neki strah. Zato bismo trebali biti oprezni s ovakvim isječcima. ISIL ima neku ideološku podršku u BiH, ali ne vjerujem da ova vrsta poziva može nekoga potaknuti na izvršenje nekog akta terorizma - kazao je profesor Azinović.

Krize i psihoze

On je napomenuo da u grupama podložnim ovakvim pozivima ima osoba koje pate od problema s mentalnim zdravljem.

- To su osobe koje se bore s ovisništvom, koji zapadaju u neke krize, psihoze. Mi ne znamo kako ovakve vrste poruke mogu odzvoniti u glavama nekoga ko ima problema s mentalnim zdravljem. Onaj ko je zdrave glave, po automatizmu s gađenjem odbija tu vrstu poziva - rekao je Azinović 

Otišao s Bajrom Ikanovićem 

Prema bezbjedonosnim podacima, Keserović, koji je rođen 16. juna 1994. godine u mjestu Hajdarovići u Zavidovićima, otišao je u Siriju zajedno s Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) objavila je nedavno da je Ikanović stradao u Siriji, dok se ne zna šta je s Đonom.

Otac tvrdi da su u kontaktu

Dževad Keserović, Jasminov otac, živi u Zavidovićima i tvrdi da mu sin nije terorista.

- Odgovorno tvrdim da je sve laž. Snimak je star nekoliko godina. Jasmin je juče postao otac i imamo kontakt. Ne krijem da je otišao u Siriju, i to među prvima, ali nisu svi koji odu u Siriju teroristi - kategoričan je Dževad za Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana