БиХ расписала потјерницу за Јасмином Кесеровићем

Аваз
БиХ расписала потјерницу за Јасмином Кесеровићем

Сарајево - У најновијем снимку који се јуче појавио на интернету, а у којем припадник терористичке организације Исламска држава (ИСИЛ) позива на убијање хришћана, судећи према свим информацијама, појављује се Јасмин Кесеровић (22) из Завидовића.

Ријеч је о особи за којом је Интерпол прије пола године расписао и црвену потјерницу на захтјев правосудних институција БиХ, а због повезаности с терористима ИСИЛ-а и пријетећим порукама које је раније упућивао. 

Стари материјал

Кесеровић, који је још 2013. године отишао у Сирију, а на снимку се појављује под именом Абу Мухамед ел-Босни. У новом видеу у којем Кесеровић позива на убијање немуслимана, појављују се кадрови америчких градова Сан Франциско и Лас Вегас. Медији су објавили да вјерују како је видео сниман у Мосулу те је протумачено да се њиме пријети и Сједињеним Америчким Државама.  

Интерпол расписао црвену потјерницу 

Владо Азиновић, професор на Факултету политичких наука у Сарајеву и признати експерт за питања тероризма, оцијенио је јуче у изјави за "Аваз" да је пријетећи видеоснимак Јасмина Кесеровића који су јуче објавили медији највјероватније монтиран у новембру 2014. 

Као такав, тврди професор, не би требао изазивати толику пажњу медија, јер се тако само иде наруку онима који су инструирали Кесеровића. Он, наиме, сматра да се ради о материјалу који је тада монтиран, а првобитно пуштен уочи доласка папе Фрање у јуну 2015. у Сарајево.

- Јавности су познати тадашњи снимци гдје су изречене сличне пријетње. Чини се да је иста рука која снимала тај филм снимила и овај с Кесеровићем. Снимљено је тада више материјала, тако да се снимци могу користити с времена на вријеме да би се створио привид неког континуитета - истиче Азиновић.

Он наводи како је занимљиво да је Јасмин Кесеровић заправо једини преживјели од свих особа, осим Инеса Миџића, који се појављују на ранијем снимку.

- Очигледно је сада овај материјал искориштен, јер би било бесмислено да мртви пријете. Мислим да се кроз рециклирање тог видеа настоји увести неки страх. Зато бисмо требали бити опрезни с оваквим исјечцима. ИСИЛ има неку идеолошку подршку у БиХ, али не вјерујем да ова врста позива може некога потакнути на извршење неког акта тероризма - казао је професор Азиновић.

Кризе и психозе

Он је напоменуо да у групама подложним оваквим позивима има особа које пате од проблема с менталним здрављем.

- То су особе које се боре с овисништвом, који западају у неке кризе, психозе. Ми не знамо како овакве врсте поруке могу одзвонити у главама некога ко има проблема с менталним здрављем. Онај ко је здраве главе, по аутоматизму с гађењем одбија ту врсту позива - рекао је Азиновић 

Отишао с Бајром Икановићем 

Према безбједоносним подацима, Кесеровић, који је рођен 16. јуна 1994. године у мјесту Хајдаровићи у Завидовићима, отишао је у Сирију заједно с Бајром Икановићем и Мидхатом Ђоном 23. јануара 2013. Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) објавила је недавно да је Икановић страдао у Сирији, док се не зна шта је с Ђоном.

Отац тврди да су у контакту

Џевад Кесеровић, Јасминов отац, живи у Завидовићима и тврди да му син није терориста.

- Одговорно тврдим да је све лаж. Снимак је стар неколико година. Јасмин је јуче постао отац и имамо контакт. Не кријем да је отишао у Сирију, и то међу првима, али нису сви који оду у Сирију терористи - категоричан је Џевад за Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана