БиХ повлачи амбасадора из Подгорице?

Ведрана Кулага
БиХ повлачи амбасадора из Подгорице?

Сарајево, Подгорица - Амбасадор БиХ у Црној Гори Ђорђе Латиновић задржан је у Сарајеву на консултацијама до даљег након што су због проблема са разграничењем код Суторине затегнути дипломатски односи између Сарајева и Подгорице.

Након што је црногорски предсједник Филип Вујановић раније због Суторине пролонгирао одлуку о слању амбасадора Црне Горе у Сарајево, према незваничним информацијама, у четвртак је Предсједништво БиХ одлучило да Латиновић остаје у Сарајеву како би се размотрила тренутна ситуација. На реципрочној мјери посебно инсистира члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић на конференцији за новинаре коју је одржао у петак у Бањалуци није желио ништа да коментарише казавши само да је амбасадор на консултацијама. Латиновић се није јављао на телефон.

Поступајући по закључку Представничког дома Парламента БиХ, Уставноправна комисија овог дома је у сриједу уз противљење чланова из СНСД-а и ХДЗ-а БиХ донијела одлуку да 24. фебруара буде одржана јавна расправа о питању статуса Суторине.  Посланик СДП-а у Представничком дому Парламента БиХ  Денис Бећировић, који је у Парламент упутио резолуцију тражећи да се претходни договори између БиХ и Црне Горе о граници прогласе штетним по БиХ, у петак је поновио да БиХ има историјско, законско и политичко право на Суторину и Крушевићу. Додао је да треба мирним и демократским путем исправити ову историјску неправду.

Јасан је, са друге стране, и став званичне Подгорице. За њих је то питање завршено и то тако што је Суторина саставни дио Црне Горе. Пред Одбором за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе у петак су поводом спора са БиХ о разграничењу код Суторине саслушани министри иностраних и унутрашњих послова Игор Лукшић и Рашко Коњевић.

На питање посланика Позитивне Црне Горе Дарка Пајовића да ли проблем са БиХ у вези са Суторином може угрозити европски пут Црне Горе, Лукшић је рекао да то питање може само да угрози европски пут БиХ.

- Питање Суторине је политички вишак који треба што прије отклонити - казао је Лукшић.

Из црногорске опозиције се могло чути да је питање Суторине покренуто од политичара из Подгорице и Сарајева.

- Хвала људима из Српске који се нису упецали на ову причу. За све је требало да буде окривљена црква и великосрпски хегемонизам - истакао је шеф посланичког клуба Демократског фронта Горан Даниловић.

Његов партијски колега Милан Кнежевић поручио је министру Лукшићу да је Латиновић опозван у Сарајево до даљег на консултације.

Преговори

Надлежне комисије у којима су били чланови Црне Горе и БиХ завршиле су причу о разграничењу у мају прошле године, а потом су парафирана документа о граници. Приједлог уговора, којим Суторина остаје у саставу Црне Горе, утврдили су у новембру прошле године Савјет министара БиХ и Влада Црне Горе након скоро шест година преговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана