БиХ по корупцији у врху листе

Срна
БиХ по корупцији у врху листе

Сарајево - БиХ је у врху листе земаља Европе и централне Азије када је ријеч о корупцији, а истраживања су показала да је готово 30 одсто становника БиХ признало да су платили мито за услуге које пружају власти, што је само мали дио много већег проблема, изјавила је данас амбасадор САД у БиХ Морин Кормак.

Кормакова је рекла да, према наводима "Транспаренси интернешнела", већина сматра да просјечни грађани не могу допринијети борби против корупције, иако су њихови напори кључни.


"Сви се заједно морамо борити против корупције тако да би сви могли уживати у једнакој примјени закона, а не политичком утицају, те како би се обезбиједио цијели спектар могућности за све грађане и њихову дјецу", поручила је Кормакова, обраћајући се студентима права и криминалистике на симпозијуму у Сарајеву у оквиру обиљежавања почетка "Пројекта праћења судова".

Тај пројекат омогућиће студентима праћење практичне примјене кривичних закона и обезбиједити већу транспарентност судских случајева који се баве корупцијом и организованим криминалом.

Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо рекла је да су "коруптивне радње уско скопчане са државном организацијом и њој су иманентне јер вршење јавне функције ствара погодну прилику за злоупотребе од људи лаког морала и сирове амбиције".

Кресо је оцијенила да је корупција стварна пријетња по уставни поредак и велика опасност која "долази изнутра", те да потиче од људи који би требало да граде систем, а не да га разарају.

"Нужно је успоставити ефикасне механизме елиминације таквих девијантних појава, али и појединаца јер коруптивност није једнократни догађај већ темпорално неограничена појава за коју је потребна континуирана борба свих", сматра Кресо.

Она је истакла да Суд БиХ има приличан број окончаних предмета корупције од којих доминирају пресуде склопљене по споразуму о признању кривице са условним осудама и, нажалост, малим новчаним казнама.

Учесницима скупа она је објаснила да споразуми о признању кривице долазе од Тужилаштва, због чега је Суд понекад прилично ограничен у одбацивању таквих процесних ситуација које би отвориле могућност строжег кажњавања.

"Краткотрајне повластице стечене коруптивним радњама не могу потрајати. Систем их препознаје у процесуирању. Систем је јачи од појединаца и прије или касније они остају без ичега. Зато вама, студентима, осим знања које усвајате, савјетујем да радите на јачању етичке компоненте ваше личности што је веома важно", поручила је Кресо.

Обраћајући се студентима, декан Факултета за криминалистику, криминологију и безбједносне студије Универзитета у Сарајеву Неџад Корајлић истакао је да су они, као будући правници и криминалисти, једна од првих брана у борби против пошасти корупције.

"Да бисте сутра били добри и квалитетни истражиоци, потребно је да имати чисте руке, хладну главу и топло срце јер радимо за грађане којима морамо створити квалитетан живот", нагласио је Корајлић.

Професор Правног факултета у Сарајеву Мелиха Повлакић сматра да реформа правосуђа почиње на правним факултетима, односно добрим образовањем правника.

Студентима је поручила да искористе овај пројекат јер из њега могу доста да науче, те да га убудуће користе у свом професионалном раду у борби против корупције.

У оквиру програмских активности Амбасаде САД у БиХ које наглашавају напоре у борби против корупције у БиХ данас је у Сарајеву званично обиљежен почетак "Пројекта праћења суђења", чији су спонзори Влада САД, Правни факултет и Факултет за криминалистику, криминологију и безбједносне студије Универзитета у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана