БиХ остаје без обећаних милиона ЕУ за мигранте

ATV
БиХ остаје без обећаних милиона ЕУ за мигранте

Босна и Херцеговина остаће без обећаних милиона из Европске уније за смјештај миграната. Европљанима се не свиђа локација у Великој Кладуши и објекат “Агрокомерца “ у којем министар бејзбједности БиХ Драган Мектић планира да смјести мигранте.

Превише је близу границе са ЕУ и то је разлог зашто су Европљани одустали од било каквог финасирања.

Упркос упозорењима из Европске комисије у БиХ, Мектић поручује да ће се кренути са адаптирањем “ Агрокомерца “.

 ” Због тога што смо ми одлучили гдје ће бити такав објекат, а не да нам неко увлачи то у унутар територије и покушава да прави избјегличке кампове у БиХ. Не слажем се с тим принципом да је то проблем што је близу границе ЕУ”, казао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

На такав сценарио одавно су упозоравали власти у РС. Није ни чудо што се цијела Европа тресе од миграната, а БиХ је  неспособна да се носи са великим проблемом, поручује предсједник РС. Милорад Додик понавља да на територији Српске неће бити дозвољено прављење било каквих прихватних центара и то из безбједносних разлога.

 ”Не желимо уопште да прихватимо ни европску помоћ за могуће такве центре да изградимо у РС, јер сматрамо да је то увођење на мала врата дугорочнога опстанка тих људи на том простору, што може и онако ровиту ситуацију, оптерећену прије свега историјом и односима између народа, још више усложити и направити безбједносно нестабилном. Овако смо, што се тиче РС безбједносно сигурни”, казао је Милорад Додик, предсједник РС

Са безбједносном ситуацијом, због недостатка полицајаца на границама, сваки дан битку бију у Граничној полицији БиХ. У медијима се појавила вијест да је Министарство финасија одбило да финасира пријем нових 100 полицајаца. Вјекослав Беванда данас то демантује.

 ” Не може Министарство финасија бити против нечега, Савјет министара доноси о пријему и обуци кадета, али треба рећи што је јако битно. Не могу катеди бити примљени и послати на границу, они морају проћи обуку”,Вјекослав Беванда, министар финасија и трезора БиХ.

А, на обуку већ чека 200 примљених  кадета.

Обуку не могу проћи, јер у БиХ не постоји адекватан објекат за пријем и специјалну обуку полицајаца, иако је одлука о изградњи донесена прије седам мјесеци. По свему судећи, БиХ итекако касни са својим акционим планом за спјечавање уласка нелегалних миграната који се слободно крећу по Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана