BiH od Hrvatske zatražila podatke o pelješkom mostu

Nezavisne.com
BiH od Hrvatske zatražila podatke o pelješkom mostu

Sarajevo - Ministarstvo saobraćaja i veza BiH zatražilo je od Vlade Hrvatske da što prije dostavi tehničke gabarite pelješkog mosta.

Ovo je "Nezavisnim" potvrdio i Šemsudin Mehmedović, član Komisije saobraćaja i veza Predstavničkog doma BiH.

"Razgovarao sam s Ismirom Juskom, ministrom saobraćaja i veza, i on je zatražio da BiH budu dostavljeni tehnički podaci o ovom mostu. Dobio sam i potvrdu da niko iz Ministarstva nije potpisao bilo kakav sporazum i dogovor", rekao je Mehmedović.

Naglasio je kako će se resorna komisija sigurno baviti dokumentacijom, kada ona stigne, a o tome će i parlament BiH raspravljati. Igor Pejić, sekretar Ministarstva saobraćajai veza BiH, rekao je da je Jusko održao hitan sastanak te da je Hrvatska primila zahtjev od BiH da dostavi sve podatke u vezi s pelješkim mostom, od tehničkih karakteristika, koje podrazumijevaju visinu, dužinu, širinu, pa sve do toga što Hrvatska planira činiti, a u vezi je s gradnjom ovog mosta.

"Hrvatska ovdje mora ispoštovati konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, što je hrvatski ministar Oleg Butković i obećao kada je u aprilu boravio u BiH", rekao je Pejić.

Dodao je da će ovo ministarstvo u skladu sa nadležnostima koje ima štititi interese BiH kako gradnja pelješkog mosta ne bi išla na štetu BiH i kako bi Neum neometano imao izlaz na otvoreno more.

Iz Ministarstva tvrde da bi uskoro trebalo da bude održan i sastanak između resornih ministara BiH i Hrvatske.

Podsjetimo da je Hrvatska ove sedmice objavila konkurs za odabir izvođača radova na pristupnim cestama i na mostu.

Ševal Kovačević, zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH, ipak, tvrdi da je Hrvatska učinila nedopustiv potez što je objavila tender, a nije informisala BiH o karakteristikama mosta.

Izgradnja pelješkog mosta, upozoravaju stručnjaci, nije u interesu BiH, ukoliko se ne uradi po svjetskim standardima, koji podrazumijevaju visinu od 60 metara i širinu stubova od oko 500 metara.

Manji most od ovoga onemogućio bi BiH izlaz u međunarodne vode, što joj po konvencijama UN-a pripada.

Izvođač radova na mostu trebalo bi da bude poznat do kraja godine, a radovi bi trebalo da počnu 2017. godine, saopštili su prije nekoliko dana hrvatski ministri pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković i regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Tomislav Tolušić.

Tolušić je dodao da je ovo jedan od najvećih evropskih projekata. Pelješki most bi trebalo da bude dug 2.404 metra, a na njemu su planirane dvije saobraćajne i dvije zaustavne trake.

Izgradnja mosta trebalo bi da bude završena u roku od dvije i po do tri godine. Igor Pejić Ovo ministarstvo u skladu s nadležnostima koje ima štiti interese BiH kako gradnja pelješkog mosta ne bi išla na štetu BiH.

Šemsudin Mehmedović Dobio sam i potvrdu da niko iz Ministarstva nije potpisao bilo kakav sporazum i dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana