БиХ од Хрватске затражила податке о пељешком мосту

Nezavisne.com
БиХ од Хрватске затражила податке о пељешком мосту

Сарајево - Министарство саобраћаја и веза БиХ затражило је од Владе Хрватске да што прије достави техничке габарите пељешког моста.

Ово је "Независним" потврдио и Шемсудин Мехмедовић, члан Комисије саобраћаја и веза Представничког дома БиХ.

"Разговарао сам с Исмиром Јуском, министром саобраћаја и веза, и он је затражио да БиХ буду достављени технички подаци о овом мосту. Добио сам и потврду да нико из Министарства није потписао било какав споразум и договор", рекао је Мехмедовић.

Нагласио је како ће се ресорна комисија сигурно бавити документацијом, када она стигне, а о томе ће и парламент БиХ расправљати. Игор Пејић, секретар Министарства саобраћајаи веза БиХ, рекао је да је Јуско одржао хитан састанак те да је Хрватска примила захтјев од БиХ да достави све податке у вези с пељешким мостом, од техничких карактеристика, које подразумијевају висину, дужину, ширину, па све до тога што Хрватска планира чинити, а у вези је с градњом овог моста.

"Хрватска овдје мора испоштовати конвенције Уједињених народа о праву мора, што је хрватски министар Олег Бутковић и обећао када је у априлу боравио у БиХ", рекао је Пејић.

Додао је да ће ово министарство у складу са надлежностима које има штитити интересе БиХ како градња пељешког моста не би ишла на штету БиХ и како би Неум неометано имао излаз на отворено море.

Из Министарства тврде да би ускоро требало да буде одржан и састанак између ресорних министара БиХ и Хрватске.

Подсјетимо да је Хрватска ове седмице објавила конкурс за одабир извођача радова на приступним цестама и на мосту.

Шевал Ковачевић, замјеник предсједника Поморског друштва БиХ, ипак, тврди да је Хрватска учинила недопустив потез што је објавила тендер, а није информисала БиХ о карактеристикама моста.

Изградња пељешког моста, упозоравају стручњаци, није у интересу БиХ, уколико се не уради по свјетским стандардима, који подразумијевају висину од 60 метара и ширину стубова од око 500 метара.

Мањи мост од овога онемогућио би БиХ излаз у међународне воде, што јој по конвенцијама УН-а припада.

Извођач радова на мосту требало би да буде познат до краја године, а радови би требало да почну 2017. године, саопштили су прије неколико дана хрватски министри поморства, саобраћаја и инфраструктуре Олег Бутковић и регионалног развоја и фондова Европске уније Томислав Толушић.

Толушић је додао да је ово један од највећих европских пројеката. Пељешки мост би требало да буде дуг 2.404 метра, а на њему су планиране двије саобраћајне и двије зауставне траке.

Изградња моста требало би да буде завршена у року од двије и по до три године. Игор Пејић Ово министарство у складу с надлежностима које има штити интересе БиХ како градња пељешког моста не би ишла на штету БиХ.

Шемсудин Мехмедовић Добио сам и потврду да нико из Министарства није потписао било какав споразум и договор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана