БиХ од ЕУ за помоћ мигрантима добила више од 9,2 милиона евра

AA
БиХ од ЕУ за помоћ мигрантима добила више од 9,2 милиона евра

Сарајево - Европска унија је током претходних мјесеци кроз различите пројекте дозначила више од 9,2 милиона евра као подршку настојањима Босне и Херцеговине да помогне мигрантима и избјеглицама на терену и ојача капацитете управљања границом, преноси Анадолија (АА).

Средства су преусмјерена на неколико активности, попут измијештања миграната и избјеглица из нехуманих услова у кампу Трнови у Великој Кладуши у оближњи камп Мирал, гдје тренутно борави око 600 миграната.

Бивши ђачки дом Борићи у којем су у току љета боравили мигранти, у потпуности је испражњен, а тренутно су у току радови на реконструкцији и обнови објекта. Мигранти и избјеглице, који су били смјештени у просторијама ђачког дома, измјештени су у оближњи привремени прихватни центар Бира. Ту тренутно борави око 2.000 миграната, а ЕУ помоћ је првенствено усмјерена на основне потрепштине, попут кревета и дека, у настојању да се осигурају што хуманији услови за смјештај. Грађевински радови у Борићима су у току и биће завршени до краја године.

Радови на успостави сигурнијег и адекватнијег смјестаја за породице са дјецом и дјецу без пратње су завршени. Привремени прихватни центар Седра има капацитете за смјештај 420 особа и за свако дијете из центра осигурани су часови локалног и енглеског језика. Циљ оваквих активности је између осталог да се дјеци кроз образовне и забавне активности пружи прилика са се упознају са културом заједнице у којој бораве и олакша комуникација са вршњацима.

За све мигранте који тренутно бораве на територији Босне и Херцеговине је обезбијеђен смјештај и основна медицинска њега, док су свим корисницима у привременим прихватним центрима у Унско санском кантону осигурана три оброка дневно. Све активности финансиране су средствима Европске уније, а на терену их проводе Међународна организација за миграције (ИОМ) и Црвени крст Федерације Босне и Херцеговине.

Од краја 2017. године, Босна и Херцеговина се суочава са све већим приливом миграната и избјеглица који долазе на њену територију. Више од 23.500 миграната и избјеглица је стигло током 2018. године из Србије и Црне Горе, у поређењу са 755 колико их је било током 2017. године. Тренутно неких до 4.000 миграната и избјеглица борави у привременим прихватним центрима у Босни и Херцеговини. Док већину миграната и избјеглица чине мушкарци, међу њима има и жена, породица са дјецом, трудница и дјеце без пратње или која су одвојена од породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана