BiH nikada neće biti unitarna

R. Mi.
BiH nikada neće biti unitarna

TREBINjE - Republika Srpska u ovom trenutku politički je najjedinstvenija od svog postojanja i njena destabilizacija nije moguća u ovom trenutku, rekao je u Trebinju predsjednik RS Milorad Dodik.

- Uspostavili smo potpuno jedinstvo i ne vidimo političke izazove koji bi mogli da ugroze našu stabilnost u vremenu koje dolazi - rekao je Dodik na tribini “Republika Srpska na dobrom putu”.

On je istakao da BiH nikada neće biti unitarna i centralizovana.

- Kroz reviziju Dejtona gurao se samo jedan princip, a to je centralizacija BiH. Sada hoće ustavne promjene i kažu da Dejton više nije sveto pismo, ali onda moraju da budu otvorene sve mogućnosti. Ako Bošnjaci misle da je to unitarna Bosna, onda je naše logično pravo da mislimo da je to pitanje mirnog razlaza, u čemu će RS sačuvati svoj teritorijalni i politički subjektivitet i kapacitet - poručio je Dodik.

Istakao je da su inostrana ulaganja garancija stabilnosti Srpske i podsjetio da je ruski premijer Vladimir Putin naložio da se u sljedećem mjesecu odobri 500 miliona evra ruskoj kompaniji za dalju modernizaciju Rafinerije.

- Rusija je naš strateški partner i od nje, kada je riječ o Dejtonskom mirovnom sporazumu i poziciji RS, imamo punu podršku - istakao je Dodik i dodao da je Rusija u RS već prisutna sa milijardu evra investicija.

Govoreći o odnosima sa državama regiona, Dodik je istakao dobru saradnju sa Srbijom i Hrvatskom.

Kosovo

- Mi u Srpskoj razumijemo da je Kosovo i Metohija danas prioritet Srbije. Nećemo dati saglasnost da BiH prizna Kosovo sve dok Srbija ne riješi to pitanje. Ono što želimo da uvjerimo Srbiju jeste da njen nacionalni prioritet mora da bude i RS, jer ovdje živi 1. 400.000 Srba, a na Kosovu 110.000 - istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana