BiH nije povezana ni sa jednim od 143 teroristička napada u svijetu

Srna
BiH nije povezana ni sa jednim od 143 teroristička napada u svijetu

Sarajevo - U proteklih 18 mjeseci nije zabilježen nijedan odlazak građana BiH na strana ratišta i od 143 teroristička akta u svijetu, iza kojih stoji "Islamska država" u 23 države, nije učestvovao niko ko se na bilo koji način može povezati sa BiH, izjavio je danas predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Zvizdić i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić su, nakon sastanka sa direktorima bezbjednosnih agencija na nivou BiH, istakli da BiH ovakvim sastancima na institucionalan način odgovara i pobija tvrdnje različitih izjava zvaničnika regiona i EU u vezi sa bezbjednosnom situacijom u BiH.


"Ne želimo ulaziti u dnevnopolitičke rasprave i reagovati na izjave koje su u funkciji političkih i predizbornih kampanja u zemljama regiona ili EU", rekao je Zvizdić.

On tvrdi da je saradnja obavještajno-bezbjednosnih institucija BiH na visokom nivou, te da nikada nije bila bolja niti efikasnija, odbacivši tvrdnju da se u zemlji viore zastave "Islamske države".

Zvizdić je pozvao bezbjednosne službe susjednih zemalja da, ako raspolažu drugačijim podacima, dostave takve informacije, napominjući da niko ne može danas reći da je u potpunosti zaštićen od terorizma.

"Nikakva veća opasnost u BiH od terorizma ne postoji nego što postoji u Srbiji, Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji. Zbog toga očekujemo od naših susjeda, sa kojima želimo dobosusjedsku saradnju, da ubuduće izbjegavaju izjave koje uznemiravaju građane i koje u svakom segmentu nanose štetu", rekao je Zvizdić.

On je odbacio paušalne izjave da u BiH ima 5.000 do 10.000 radikalnih lica koji mogu predstavljati potencijalnu prijetnju.

Predsjedavajući Savjeta ministara pozvao je institucije BiH da utvrde tačnost navoda pojedinaca unutar BiH koji, ocijenio je, prave tenzije i izmišljaju kampove, te da se u skladu sa zakonom sankcionišu zbog izjava koje nanose ogromnu štetu zemlji.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je nakon sastanka da će nastaviti da otvoreno i javno govori o problemu terorizma, te dodao da se protivi zataškavanju i prikrivanju podataka, podsjetivši da u BiH u protekle dvije godine "nije zabilježen nijedan ozbiljni teroristički incident".

On je naglasio da bezbjednosne službe u BiH presijecaju određene aktivnosti koje mogu imati veze sa terorizmom, ali nije želio da iznese procjene koji broj lica može predstavljati potencijalnu prijetnju BiH, istakavši da je riječ o "živoj materiji" i da postoje različiti stepen prijetnje.

Mektić je podsjetio da je prošle sedmice bio na ministarskoj konferenciji u Sloveniji gdje je dogovoren regionalni projekat koji podrazumijeva zajedničke aktivnosti u borbi protiv radikalizma i terorizma vrijedan 18 miliona evra.

On je ponovio da je odlična saradnja policijskih agencija unutar BiH, ali i sa policijskim agencijama više od 90 zemalja, napominjući da, ipak, ima određenih propusta, kako pravosudnih, tako i bezbjednosnih institucija.

"Što se tiče rejtinga naših bezbjednosnih agencija, ona je na visokom niovu. Ustupamo pravovremeno korisne podakte našim partnerima i radimo u interesu bezbjednosti svih naših građana u BiH", rekao je Mektić.

On je dodao da je tokom ministarske konferencije u Sloveniji bilo i riječi o ujednačavanju kazni u zemljama učesnicama za lica koja učestvuju u borbama na stranim ratištima, dodavši da je riječ o krivičnom djelu koje je izrazito teško dokazati.

Ministar bezbjednosti je dodao da će u narednom periodu biti održavani sastanci slične prirode, na koje će biti pozivani i predstavnici entitetskih bezbjednosnih agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana