БиХ није повезана ни са једним од 143 терористичка напада у свијету

Срна
БиХ није повезана ни са једним од 143 терористичка напада у свијету

Сарајево - У протеклих 18 мјесеци није забиљежен ниједан одлазак грађана БиХ на страна ратишта и од 143 терористичка акта у свијету, иза којих стоји "Исламска држава" у 23 државе, није учествовао нико ко се на било који начин може повезати са БиХ, изјавио је данас предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Звиздић и министар безбједности БиХ Драган Мектић су, након састанка са директорима безбједносних агенција на нивоу БиХ, истакли да БиХ оваквим састанцима на институционалан начин одговара и побија тврдње различитих изјава званичника региона и ЕУ у вези са безбједносном ситуацијом у БиХ.


"Не желимо улазити у дневнополитичке расправе и реаговати на изјаве које су у функцији политичких и предизборних кампања у земљама региона или ЕУ", рекао је Звиздић.

Он тврди да је сарадња обавјештајно-безбједносних институција БиХ на високом нивоу, те да никада није била боља нити ефикаснија, одбацивши тврдњу да се у земљи виоре заставе "Исламске државе".

Звиздић је позвао безбједносне службе сусједних земаља да, ако располажу другачијим подацима, доставе такве информације, напомињући да нико не може данас рећи да је у потпуности заштићен од тероризма.

"Никаква већа опасност у БиХ од тероризма не постоји него што постоји у Србији, Хрватској или било којој другој европској земљи. Због тога очекујемо од наших сусједа, са којима желимо добосусједску сарадњу, да убудуће избјегавају изјаве које узнемиравају грађане и које у сваком сегменту наносе штету", рекао је Звиздић.

Он је одбацио паушалне изјаве да у БиХ има 5.000 до 10.000 радикалних лица који могу представљати потенцијалну пријетњу.

Предсједавајући Савјета министара позвао је институције БиХ да утврде тачност навода појединаца унутар БиХ који, оцијенио је, праве тензије и измишљају кампове, те да се у складу са законом санкционишу због изјава које наносе огромну штету земљи.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је након састанка да ће наставити да отворено и јавно говори о проблему тероризма, те додао да се противи заташкавању и прикривању података, подсјетивши да у БиХ у протекле двије године "није забиљежен ниједан озбиљни терористички инцидент".

Он је нагласио да безбједносне службе у БиХ пресијецају одређене активности које могу имати везе са тероризмом, али није желио да изнесе процјене који број лица може представљати потенцијалну пријетњу БиХ, истакавши да је ријеч о "живој материји" и да постоје различити степен пријетње.

Мектић је подсјетио да је прошле седмице био на министарској конференцији у Словенији гдје је договорен регионални пројекат који подразумијева заједничке активности у борби против радикализма и тероризма вриједан 18 милиона евра.

Он је поновио да је одлична сарадња полицијских агенција унутар БиХ, али и са полицијским агенцијама више од 90 земаља, напомињући да, ипак, има одређених пропуста, како правосудних, тако и безбједносних институција.

"Што се тиче рејтинга наших безбједносних агенција, она је на високом ниову. Уступамо правовремено корисне подакте нашим партнерима и радимо у интересу безбједности свих наших грађана у БиХ", рекао је Мектић.

Он је додао да је током министарске конференције у Словенији било и ријечи о уједначавању казни у земљама учесницама за лица која учествују у борбама на страним ратиштима, додавши да је ријеч о кривичном дјелу које је изразито тешко доказати.

Министар безбједности је додао да ће у наредном периоду бити одржавани састанци сличне природе, на које ће бити позивани и представници ентитетских безбједносних агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана