BiH nema luksuz da ponovi iste greške

Željka Domazet
BiH nema luksuz da ponovi iste greške

Sarajevo - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini najavila je juče u Sarajevu da će u martu na sastanku ministara inostranih poslova zemalja EU dati preporuku da za BiH stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Preporuku će dati nakon što su juče oba doma Parlamenta BiH usvojila izjavu o evropskom putu BiH i sprovođenju reformi koju je usaglasilo Predsjedništvo BiH, a potpisali lideri parlamentarnih stranaka.

Pozitivni pomaci

- U odnosu na decembar prošle godine, napravljeni su pozitivni pomaci - naglasila je Mogerinijeva koja se sastala sa najvišim zvaničnicima BiH, RS i FBiH i obratila se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Istakla je da EU snažno stoji uz BiH na njenom evropskom putu i da će uspjeh BiH biti i uspjeh EU. Dodala je da BiH ima evropsku budućnost, ali da mora bez odgađanja da preduzme aktivnosti koje znače reformske procese.

- Ne postoji lista zahtjeva Brisela koji se trebaju ostvariti, jer ovo nije odnos učitelja i đaka. Ono što treba uraditi jesu zahtjevi građana BiH. Dinamika njihovog sprovođenja opredjeljuje stepen napretka BiH - naglasila je Mogerini.

Istakla je da je Parlament usvojio istorijsku odluku, ali i upozorila da u BiH mora još mnogo toga se da uradi do članstva u EU.

- Morate se međusobno usaglasiti o evropskom putu i pokrenuti niz reformi. Izazovi su hitno djelovanje za sprovođenje ključnih socio-ekonomskih reformi i sprovođenje mjera iz dokumenta o razvoju i rastu zapošljavanja, smanjenje prevelike nezaposlenosti, uspostavljanje vladavine prava... - rekla je Mogerinijeva.

Potvrdila je da će EU će kroz fondove podržati ove aktivnosti.

- Cilj svima u BiH mora biti isti - napredak na evropskom putu - rekla je Mogerinijeva i upozorila da BiH nema više luksuz da ponovi iste političke greške i da se nastavi zastoj.

Reakcije zvaničnika

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa Mogerinijevom, kojem je prisustvovao i predsjednik FBiH Marinko Čavara, da su njeni stavovi potpuno prihvatljivi.

- Mislim da smo se saglasili da je mehanizam koordinacije veoma važan i da moraju da se poštuju nadležnosti i uključenost svih nivoa vlasti. To je i ona nekoliko puta ponovila - rekao je Dodik.

Poručio je da Srpska neće dati saglasnost ni za jednu novu strategiju koja nije u skladu sa Ustavom.

- Ako budemo išli putem poštivanja nadležnosti, možemo biti uspješni, ukoliko budemo išli putem donošenja strategija na nivou Parlamenta BiH to će biti osporeno i zaustavljeno - rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je uvjerenje da će BiH u narednih mjesec dobiti pozitivan stav evropskih institucija. Istakao je da BiH treba dalji napredak ka EU i status kandidata koji znači i veću podršku i veće investicije.

Premijer RS Željka Cvijanović kazala je da je usvajanje izjave početni korak iza kojeg tek dolazi pravi posao, a Mogerinijevu je upoznala s tim šta je uradila RS i koje će poteze vući u budućnosti.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će Predsjedništvo u koordinaciji sa ostalim nivoima vlasti do kraja marta imati okvirni plan aktivnosti za sprovođenje ciljeva definisanih u izjavi. Predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda je naglasio da BiH mora iskoristiti šansu koju je dobila.

Sjednice

Izjava je u Domu naroda usvojena jednoglasno, a sjednici Predstavničkog doma tokom usvajanja nisu prisustvovali poslanici SNSD-a i DNS-a jer nije prihvaćen njihov prijedlog da se raspravlja o smjeni predsjedavajućeg ovog doma Šefika Džaferovića. Ranije je planirano da nakon odvojenih sjednica bude održana zajednička sjednica oba doma na kojoj bi se obratila Mogerinijeva, ali s obzirom na izostanak tri delegata iz SNSD-a i DNS-a, takođe zbog Džaferovića, nije bilo kvoruma u okviru Doma naroda. Stoga je održana druga hitna sjednica Predstavničkog doma kojoj nisu prisustvovali ni poslanici ni delegati SNSD-a ni DNS-a, a na kojoj se obratila Mogerinijeva.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Staša Košarac rekao je da to što su poslanici ove stranke napustili sjednicu ne znači da SNSD ne podržava izjavu. Dodik je rekao da poslanici i delegati SNSD-a i DNS-a nisu učestvovali na sjednici zbog Džaferovića, te da i predstavnici EU smatraju da se put ka Evropi ne može graditi sa ljudima koji imaju sumnjivu ratnu prošlost i koji su sakrivali ili eventualno učestvovali u zločinima ili pripremanju zločina. Ivanić smatra da su poslanici SNSD-a sami sebe izolovali.

Izjava

Potpisnici izjave o opredijeljenosti institucija na svim nivoima vlasti u BiH za sprovođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji obavezali su se da će institucije u BiH:

- sprovesti sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU.

- U dogovoru sa EU sa Kopenhaškim kriterijumima i pravnom stečevinom EU, sačiniti i sprovesti, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera, uključujući ekonomske i socijalne mjere, mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije...

- Ostvariti napredak u sprovođenju dodatnih reformi kako bi se unaprijedila funkcionalnost i povećala efikasnost svih nivoa vlasti u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana