BiH ne zna da stižu advokati iz SAD

Tanjug
BiH ne zna da stižu advokati iz SAD

Sarajevo - Ministarstvo pravde BiH ne raspolaže nikakvim zvaničnim informacijama da će SAD u 14 zemalja Balkana, Bliskog istoka i Afrike poslati 70 državnih advokata.

Sjedinjene Američke Države naime, trebalo bi da pošalju advokate radi istrage i privođenja pravdi terorističkih boraca, stranih i povratnika, iz Sirije.

Iz Ministarstva su za agenciju Fena naveli da, u skladu s tim, nisu u mogućnosti da daju komentar na tu temu.

Kako su prenijeli mediji u regionu, SAD su u četvrtak objavile da će poslati sedamdesetak državnih advokata, između ostalog, i u BiH. Saradnja će se, između ostalog, ostvarivati u oblasti "razmene informacija, istrage, sudskog progona i borbe s nasilnim ekstremizmom".

Navedeno je i da će ti državni advokati, pored BiH, raditi i u Albaniji, Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu, koje se navodi zasebno, kao i u neimenovanim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, "od Alžira i Maroka do zapada Afrike".

RTRS je prenijela da je takvu informaciju objavio američki ministar pravosuđa na odlasku Erik Holder, nakon radnog sastanka s evropskim kolegama.

"Uz podršku za borbu protiv terorizma pri Stejt Departmentu, ministarstvo pravosuđa je imenovalo savezne državne tužioce i visoke savetnike za zaštitu zakonitosti u ključnim područjima, da bi ostvarili saradnju sa zemljama koje žele da poboljšaju svoju sposobnost sprovođenja istrage i privođenja stranih terorističkih boraca pravdi", rekao je Holder.

Ministar je najavio da će ti pravni stručnjaci osigurati "važnu pomoć našim saveznicima u sudskom progonu povratnika iz Sirije".

Kako je rečeno, oni neće uvoditi američki pravni sistem, već će provjeriti imaju li ove zemlje zakone usklađene sa UN konvencijom o suzbijanju terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana