BiH ne mari za zaštitu ličnih podataka

nezavisne.com
BiH ne mari za zaštitu ličnih podataka

Sarajevo, Banjaluka - I pored toga što bi moglo biti ozbiljnih problema zbog nepreuzimanja evropskog zakonodavstva u oblasti zaštite ličnih podataka, institucije BiH, prije svih Savjet ministara BiH, ništa ne rade kako institucije i poslovni subjekti iz BiH ne bi došli u ozbiljne probleme.

Ovo se u suštini navodi u Izvještaju o zaštiti ličnih podataka za prošlu godinu, a koji će se danas naći na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH.

“Agencija nije zadovoljna ni trenutnim stanjem ni napretkom. Do sada je postojao stalni napredak. Međutim, u 2017. došlo je do zastoja umjesto da se ubrzano radi na unapređenju zaštite ličnih podataka kao što je slučaj sa državama članicama EU i državama koje se nalaze na putu približavanja EU”, navodi se u izvještaju u kojem se kao i prethodnih godina naglašava da kontrolori iz javnog i privatnog sektora uglavnom nisu poštovali relevantne pravne propise koje su dužni poštovati u svom radu.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, kaže za “Nezavisne” da mi i sada imamo problema sa zaštitom ličnih podataka samo da to neko neće da vidi, navodeći primjere da Europol i još neke evropske agencije konstantno traže zaštitu ličnih podataka.

“I sada imamo te probleme i ubuduće neće moći biti saradnje bez adekvatne zaštite ličnih podataka. Poenta je da se ojača pravo na zaštitu ličnih podataka, obaveze onih koji obrađuju lične podatke, a između ostalog i kapaciteti nezavisnih nadzornih organa. Mi sada imamo situaciju da nam tri pozicije nisu popunjene i da nemamo nikoga na prigovorima da radi i o kakvoj mi onda zaštiti ličnih podataka možemo pričati”, rekao je Kovačević.

Inače, Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH skoro dvije godine traži od Savjeta ministara BiH da im se omogući zapošljavanje s obzirom na to da zbog odlaska i smrtnih slučajeva trenutno nemaju ni 27 zaposlenih koliko im je dozvoljeno zakonom.

“Primorani smo da smanjimo inspekcijske nadzore, obustavimo saradnju sa agencijema za državnu službu, smanjimo izdavanje prekršajnih naloga. O navedenim problemima upoznali smo predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i njegove zamjenike, ali nikada nismo dobili odgovor”, navodi se u izvještaju i dodaje da ne prihvataju selektivan pristup u odobravanju dodatnog zapošljavanja.

U izvještaju se navodi i to da u odnosu na 2016. godinu nije riješen nijedan problem kada je u pitanju rad Agencije za zaštitu ličnih podataka te da je u stanje sa zaštitom ličnih podataka još lošije.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana