BiH najveći evropski »izvoznik« boraca u ISIL

Vedrana Kulaga
BiH najveći evropski »izvoznik« boraca u ISIL

Banjaluka - Najveća prijetnja sa kojom se suočava BiH je opasnost od terorizma i radikalnog islamizma.

Navedeno je to u 13. polugodišnjem izvještaju Vlade RS koji je juče uz propratno pismo predsjednika RS Milorada Dodika upućeno Savjetu bezbjednosti UN, odnosno generalnom sekretaru Ban Ki Munu.

Podvučeno je da BiH u cjelini mora da bude na krajnjem oprezu kada je riječ o terorizmu jer je po toj prijetnji izbila u svjetski vrh. Osvrćući se na nedavni teroristički napad u Zvorniku, u kome je ubijen policajac, a dvojica ranjena, vlast RS je upozorila da je BiH postala četvrta u svijetu i prva u Evropi po broju boraca koji odlaze u redove Islamske države po stanovniku.

- BiH zbog toga mora da bude mnogo više nego bilo koja druga zemlja u Evropi na oprezu zbog prijetnje od radikalnog islamskog nasilja. Kao najveći evropski izvoznik boraca u Islamsku državu po glavi stanovnika BiH mora posebno da bude na oprezu i spriječi terorizam kod kuće - naveo je Dodik u pismu.

U izvještaju se poseban akcenat stavlja i na snažnu podršku RS novoj inicijativi EU za BiH koja treba da omogući ubrzavanje evropskih integracija, ali i na nužnost decentralizovane federalne strukture BiH.

- Srpska će nastaviti da sprovodi reforme i radi na uspostavljanju mehanizma koordinacije u pogledu evropskih integracija BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima. Uspostavljanje mehanizma koordinacije stopirano je zbog podjela u FBiH, koje su prepreka i za izvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci". RS sprovodi brojne reforme u cilju poboljšanja stanja i napredovanja na putu ka EU, ali u tom procesu moraju da budu stavljene pod lupu često beskorisne agencije na nivou BiH koje su rezultat njene prisilne centralizacije - navodi se u izvještaju Vlade RS.

UN je ponovo upućen poziv da budu vraćene silom oduzete entitetske nadležnosti, koje su prenesene na nivo BiH. Ponovo je ukazano na neustavnost pravosudnih institucija na nivou BiH i potrebu da prestane diskriminacija srpskih žrtava i zaštita bošnjačkih zvaničnika u tim institucijama.

- RS se oštro protivi nedavnoj odluci Tužilaštva BiH da ne bude otvorena istraga protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefika Džaferovića zbog njegove umiješanosti u zločine koje je počinio odred "El mudžahedin" - navedeno je u izvještaju.

Ponovljen je stav da je vrijeme OHR-a odavno isteklo i da BiH ne predstavlja prijetnju po međunarodnu bezbjednost. U dijelu koji se odnosi na Srebrenicu ističe se da je Srpska osudila zločine nad Bošnjacima, ali da rezolucija Generalne skupštine UN, koja izdvaja samo patnju jednog naroda u ratu, podriva pomirenje.

Izvještaji

Milorad Dodik u pismu navodi da Srpska, kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, izvještaj dostavlja s ciljem da pomogne Savjetu bezbjednosti UN u predstojećoj debati o BiH, koja će biti održana u utorak u Njujorku. Svoj polugodišnji izvještaj Savjetu bezbjednosti UN dostaviće i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana