BiH - najkorumpiranija zemlja na svijetu

Srna
BiH - najkorumpiranija zemlja na svijetu

Sarajevo - BiH je najkorumpiranija zemlja u svijetu, podaci su američke agencije "Galup" dobijeni na osnovu istraživanja javnog mnjenja.

Na reprezentativnom uzorku u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem građanima je postavljano isto pitanje o prisustvu korupcije, a u BiH je čak 94,6 odsto ispitanih odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i da utiče na sve sfere života.

Ovakav postotak potvrdnih odgovora ujedno je i najveći na svijetu, a isti rezultat zabilježen je u Moldaviji, prenosi "Dnevni avaz".

Analitičar u oblasti bezbjednosti Denis Hadžović smatra da je ovakav postotak potvrdnih odgovora o prisustvu korupcije u BiH definitivno znak za uzbunu.

Napominjući da ovi podaci ukazuju na to da se situacija pogoršava, Hadžović je upozorio da je zabrinjavajuće to što se korupcija veže za organizovani kriminal koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za društvo i ekonomiju.

"S obzirom na to da je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da upravljaju budžetskim novcem, onda je jasno odakle dolazi korupcija", kaže Hadžović.

Kada je riječ o državama u Evropi, može se zaključiti da je problem korupcije u 2017. bio gori nego godinu ranije. Među 20 najkorumpiranijih zemalja na svijetu su i neke članice EU, kao što su Bugarska, Rumunija i Mađarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana